Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Raziskava: Najbolj zaupanja vredni so gasilci

Politika | 30.04.2016, 08:00 Petra Stopar

Slovenci najbolj zaupamo gasilcem, šolam in zasebnemu zdravstvu. Tako je pokazala raziskava GfK Slovenija, ki je preverjala zaupanje v štirinajst različnih ustanov. Najmanj zaupamo državnemu zboru, vladi in medijem.

Zasebno zdravstvo prehitelo javno

Raziskava GfK Slovenija je zajela 1008 oseb, starih od 18 do 65 let. Gasilcem jih zaupa največ, dobrih 96 odstotkov. Po besedah Bineta Slovnika iz podjetja se dobra javna podoba gasilcev kaže tudi v visokem številu in priljubljenosti prostovoljnih gasilskih društev.

Na drugo mesto so se uvrstile šole, zaupa jim skoraj 67 odstotkov vprašanih. Tem z 59 odstotki sledi zasebno zdravstvo. To je tako prehitelo državni zdravstveni servis, ki se je znašel na petem mestu in kateremu zaupa polovica sodelujočih v raziskavi. Mesto pred javnim zdravstvom je sicer zasedla še policija z dobrimi 51 odstotki.

Zaradi afer z izplačevanjem dodatkov največji padec zaupanja univerze

Največ zaupanja so v treh letih od zadnje raziskave izgubile univerze, saj so danes na šestem mestu, zaupa jim 40 odstotkov vprašanih, medtem ko so včasih s 65 odstotki zasedale prvo mesto. Slovnik predvideva, da je do tega prišlo zaradi mnogih afer, povezanih z nezakonitim izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost. Univerzam sledijo banke s 17 odstotki. Tudi te so s padcem z 48 odstotkov izgubile veliko zaupanja. Na to so najverjetneje vplivale številne prikrite informacije o njihovem poslovanju, dokapitalizacija in potrebe po sanaciji.

V DZ zaupa samo 7 odstotkov vprašanih

Najmanj zaupanja med vsemi institucijami ima še vedno državni zbor s sedmimi odstotki, ki je v treh letih izgubil štiri odstotke. Vladi po anketi zaupa osem odstotkov anketirancev; leta 2013 je požela zaupanje devetih odstotkov. Mediji pa so s 25 padli na 14 odstotkov.

Zaupanje v trgovce, banke, zavarovalnice in univerze je višje pri mladih, zaupanje v gasilce pa pri starejših. Daljšim izjavam predstavnikov nekaterih državnih ustanov na temo zaupanja boste lahko prisluhnili v prazničnem programu Radia Ognjišče, v ponedeljek, 2. maja.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...