Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Otrok (foto: K.Heinz)
Otrok

Zgodba koroških dečkov odprla številna vprašanja

Slovenija | 12.04.2016, 12:38 Marjana Debevec

Koroška dečka sta v zadnjem obdobju močno razburkala slovensko javnost. Spomnimo le na nekaj dejstev. Oče, ki je mamo tri in pet letnega dečka umoril konec decembra, je nasilje nad njimi izvajal že vrsto let. Nekaj časa so zato preživeli celo v varni hiši.

Takoj po tem strašnem umoru je Center za socialno delo od starih staršev, ki sta v svoj dom sprejela vnuka, zahteval, da otroka pošiljata na obisk k očetu v zapor – čeprav še ni bilo podano psihološko stanje očeta in ni bilo jasno, ali je otrokoma nevaren. Prva od napak, ki je bila storjena že v tem času, je to, da ni začel teči postopek za odvzem roditeljske pravice očetu.

Potem naj bi delavke iz CDS-ja dan za dnem pritiskale na stara starša, da jima bodo otroka vzeli in da iščejo primerno rejniško družino. Stara starša za odločbo za rejništvo sicer prejela za tri mesece, zato sta vedela, da se je ta marca iztekla.

Tako sta 22.3. na skupnem sestanku po grobi komunikaciji s strani CSD, češ da nista primerna rejnika in da iščejo drugo rejniško družino, tudi podpisala zloglasni zapisnik. Stara starša sta se takoj zatem zavedla, da sta bila zlorabljena, izkoriščana in zmanipulirana, zato sta to povedala svojemu odvetniku. Že dva dni zatem sta dobila naslednje sporočilo: “Sporočamo, da smo našli primerno rejniško družino, zato vaju vabimo, da jo 30. 3. skupaj obiščemo.” Kar čez noč, le dva dni po sestanku, so že imeli rejniško družino! Na sms sta stara starša odgovorila, da imata svojega odvetnika in da naj se z njim vse dogovarjajo. In kakšen je bil odgovor s strani delavk na CSD?

Zgodbo poznamo: V sredo, 30. 3. sta strokovni delavki z vrtca otroka odpeljali v neznano rejniško družino, ne da bi starima staršema kar koli povedali. Otroka sta odvedli brez odločbe, ki je še do danes nihče ni videl! Po pravilih bi morali odločbo imeti zraven in jo, seveda, pod nujno poslati starima staršema. Pa ni manjkala le odločba, tudi njune igračke in stvari, ki so jima vsaj delno predstavljale dom, so izginile iz njunega sveta.

Tako drastičen način odvzema otrok se ponavadi zgodi le v primerih, ko gre za hude zlorabe in sicer vedno v večjo korist otrok. V tem primeru bi lahko to pomenilo to, da so jih odvzeli, ker so se zaradi nesodelovanja starih staršev, kot sami navajajo, za ta korak odločili, da jim ne bi med prihodom na dom babica in dedek onemogočala odpeljati vnuka.

To je zgodba, ki jo poznamo. V njej pa je kar veliko lukenj. Denimo, da bi CSD res ugotovil, da stara starša nista primerna rejnika, ali ne bi mogel postopka izpeljati na bolj človeški način in otroka počasi pripravljati na novo okolje? Potem ko sta izgubila najbolj pomembno bitje v svojem življenju – mamico – sta imela še stare starše. In v tem stresnem obdobju so jih iztrgali iz njima edino poznanega okolja.

"Izguba matere je dvojna škoda za otroka, še posebej če otrok nima nekega objekta, na katerega bi se pozneje navezal. Zelo pomembno je, da je objekt, na katerega se otrok naveže, po izgubi matere stalen," je za TV Slovenija povedal sociolog in psiholog Borut Pogačnik. Po njegovih besedah ta kazenski pohod v slovenske vrtce nima primere v Evropi, vsaj v tistem delu Evrope ne, ki je že presegla tovrstne doktrine, zaradi katerih smo se osramotili tudi pred svetom.

V podporo starima staršema so v sredo pripravili protestni shod v Velenju. Včeraj pa tudi pred ministrstvom za družino. Ministrstvo bo zdaj odločilo o (ne)izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici dečkov. Tako so z ministrstva sporočili po srečanju s pobudnikoma civilne iniciative, ki se je oblikovala v podporo starima staršema.

Zgodba pa odpira še vrsto drugih vprašanj. Seveda ozadja v celoti ne moremo poznati. CSD zaradi varnosti osebnih podatkov ne more razkriti razlogov za svojo odločitev – pa ne le javnosti, tudi vpletene stranke z njimi niso seznanjene, kar je veliko bolj problematično.

Sprašujem se, ali bi stara starša odnesla ta kratko tudi če bi bila bogata in ugledna meščana z raznovrstnimi vezami?

Primer s Koroške pa je znova odprl tudi vprašanje, zakaj stari starši nimajo nobenega mesta v družinski zakonodaji, na kar so že večkrat zaman opozarjali. Kako ima lahko oče morilec še vedno roditeljsko pravico in zahteva, da se otroka namesti v rejniško družino, stara starša pa imata ravno toliko besede kot katerikoli drugi državljan? Kri ni voda, pravi rek.

Stari starši so pravzaprav predniki svojih vnukov, tisti, ki jim tudi v normalnih življenjskih razmerah lahko nudijo svoj prosti čas, toplino in varnost. So starši staršev svojih vnukov. Niso kar nekdo. Naloga strokovnih delavcev je seveda odkrivati nepravilnosti in tudi rešiti otroke iz okolij, ki so zanje ne le neprimerna, ampak celo nevarna. Šele prihodnost pa bo pokazala, ali se je kaj podobnega dogajalo tudi v tem primeru.

Pristojna ministrica sedaj obljublja, da bo preverila o možnosti, da babica in dedek postaneta rejnika svojih vnukov. In če sta primerna? Kdaj ju bodo vrnili domov? In predvsem kaj otroka doživljata v teh dneh? Tri in petletni otrok gotovo ne moreta razumeti, kaj se dogaja, doživljata pa stisko, ki ju bo zaznamovala za vse življenje. Babica in dedek se včerajšnjega shoda nista udeležila prav v dokaz, da sta se pripravljena pomiriti in sprejeti vse pogoje, ki ju od njiju zahteva država, da bi otroke vendarle lahko končno srečala, kajti ne le, da so jima onemogočeni stiki, tudi ne vesta, kjer otroka trenutno bivata.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...