Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Podoba jokajoče Marije (foto: Radio Vatikan)
Podoba jokajoče Marije

V četrtek v Vatikanu molitveno bedenje za vse trpeče

Svet | 02.05.2016, 00:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v okviru svetega leta usmiljenja v četrtek zvečer vodil molitveno bedenje v vatikanski baziliki. Zbrani bodo prosili Devico Marijo, naj osuši solze, ki polzijo po obrazih zaradi telesnega ali duhovnega trpljenja ter prinese tolažbo in upanje.

Tolažiti žalostne, ki je eno izmed sedmih duhovnih del usmiljenja, bo v središču tega velikega jubilejnega dogodka. Dogodek želi biti vidno znamenje usmiljene Očetove roke, ki se steguje, da bi osušila solze matere ali očeta, ki sta izgubila otroka; otroka, ki je izgubil starše; tistega, ki se bori z boleznijo; tistega, ki je izgubil delo ali ga ne najde; vseh, ki doživljajo nesoglasja v družini; ki izkušajo osamljenost zaradi ostarelosti; tistega, ki trpi zaradi bivanjske stiske; ki je utrpel krivico; tistega, ki je izgubil smisel lastnega življenja in ga ne zmore več najti. Majhnega ali velikega trpljenja, ki ga vsakdo nosi v sebi, je mnogo in je vseh vrst. Vsem pa je skupen napor življenja, katerega pogosto spremlja odsotnost upanja in zaupanja.

Med molitvenim bdenjem bo v vatikanski baziliki izpostavljen relikviarij Solzne Marije iz Sirakuze. Zgodba le-te se je začela s čudežnim pojavom, ki se je zgodil med 29. avgustom in 1. septembrom leta 1953. Takrat so se na podobi Marijinega brezmadežnega srca, ki sta jo doma hranila mlada zakonca Angelo Iannuso in Antonina Giusto, pojavile človeške solze.

Relikviarij, ki bo izpostavljen med molitvenim bdenjem, vsebuje del teh solz, ki so čudežno privrele iz Marijine podobe.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...