Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med verniki (foto: Radio Vatikan)
Papež med verniki

Papež pri izredni avdienci: Pustimo se spraviti z Bogom!

Svet | 30.04.2016, 10:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo izredno splošno avdienco ob svetem letu posvetil spravi, ki je eden od pomembnih vidikov usmiljenja. Bog je ljudem vedno podeljeval odpuščanje, je zatrdil sveti oče. Njegovo usmiljenje smo tako lahko izkušali iz roda v rod.

Včasih mislimo, da naši grehi oddaljujejo Gospoda od nas, vendar pa se mi sami odaljujemo od Njega. Prav takrat pa nas Bog še bolj išče, saj vidi, da smo v nevarnosti, je dejal Frančišek. „Bog se nikoli ne vda v možnost, da je človek ostal oddaljen od njegove ljubezni. Pogoj pa je, da v njem najde vsaj majhno znamenje obžalovanja za zalo, ki ga je storil.

Z našimi močmi se ne ne uspemo spraviti z Bogom, je prepričan sveti oče. Greh je namreč izraz zavrnitve njegove ljubezni, posledično pa nas zapre v nas same, saj mislimo, da bomo tako našli več svobode in samostojnosti. „Ko smo oddaljeni od Boga pa v resnici nimamo več cilja in iz romarjev na zemlji postanemo potepuhi“, je dejal Frančišek. Greh po njegovih besedah vedno bolj veča razdaljo med nami in Bogom, vse do prepada. Vendar pa nas Jezus, kot dobri pastir, vedno išče; zgradi most do Očeta in nam omogoči ponovno najti dostojanstvo sinov, je zatrdil papež. Z darovanjem svojega življenja nas je namreč spravil z Očetom in nam podaril večno življenje.

Jubilejno leto usmiljenja je po papeževih besedah izjemna priložnost za to spravo z Bogom. Mnogi ljudje sicer ne vedo, kako to storiti, ali se ne čutijo vredni tega dejanja, ali pa si te želje sploh nočejo priznati. „Krščanska skupnost lahko in mora omogočiti iskreno vrnitev k Bogu vsem, ki čutijo nostalgijo po Njem“, je zatrdil papež in posebej nagovoril delivce sprave, ki naj bi bili orodja, poslušna Svetemu Duhu. „Nihče ne sme ostati daleč od Boga zaradi preprek, ki jih postavijo ljudje!“. „Pustimo se spraviti z Bogom – vsi mi“, je zbrane spontano nagovoril Frančišek.

Sprava z Bogom pa nam po papeževih besedah pomaga odkriti tudi načine sprave v družinah, v medosebnih odnosih, v cerkvenih skupnostih, pa tudi v družbenih in mednarodnih odnosih. Povedal je, da mu je nekdo rekel, da je v svetu več sovražnikov, kot prijateljev. Zato nas je povabil, naj vedno gradimo mostove. Sprava je namreč po papeževih besedah služenje miru, priznavanju temeljnih človekovih pravic, solidarnosti in sprejemanju vseh.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.