Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež udeležencem simpozija o redkih boleznih: Globalizirati je treba sočutje!

Svet | 29.04.2016, 13:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes nagovoril udeležence mednarodnega simpozija o razvoju regenerativne medicine in o njenih kulturnih vplivih. Dogodek predstavlja dialog med znanostjo in vero oz. širše antropologijo. Po svetu poznamo več kot 6 tisoč redkih bolezni, vendar pa se jim še vedno ne posveča dovolj pozornosti. Zato sta med pomembnimi cilji simpozija pritegniti pozornost na ta globalni problem in pustiti sporočilo upanja. Želja organizatorjev simpozija je namreč spodbuditi empatijo na globalni ravni. Dogodka se udeležuje tudi podpredsednik ZDA Joe Biden.

V zadnjih letih je prišlo do hitrega razvoja znanosti na področju celičnih terapij. Potrebno pa je ozavestiti znanstvenike, kar je tudi eden od ciljev omenjenega simpozija, da bi te terapije iz klinik prenesli v resničnost. Svoje izkušnje bo prav s tem namenom na dogodku predstavilo tudi nekaj oseb, obolelih za redkimi boleznimi. »Nihče ne sme ostati brezbrižen pred ljudmi, ki jih prizadenejo redke bolezni; dobiček pa ne sme prevladati nad pravico ljudi do zdravljenja«, je bil osrednji poudarek papeževega nagovora.

Spomnil je na svoja številna srečanja z ljudmi, ki jih prizadenejo te bolezni. Spomnimo le na objem deklice iz ZDA letošnjega 6. aprila, ki bo kmalu oslepela in oglušela. Papež je v svojem nagovoru nakazal tri poti, da bi našli rešitve za ta problem. Prvi je osveščanje. »Temeljnega pomena je v družbi spodbujati rast stopnje sočutja, da ne bi nihče ostal brezbrižen ob klicih na pomoč ljudi, ko jih prizadenejo redke bolezni. Vemo, da je včasih nemogoče najti hitre rešitve, vedno pa lahko pozorno odgovorimo tem ljudem, ki se pogosto čutijo zapuščene«.

Druga pot je po papeževih besedah spodbujati raziskovanje. To naj bi vključevalo etične temelje in spoštovanje dostojanstva človeškega življenja.

Tretja pot pa je zagotoviti dostop do zdravljenja. Bolnikom z redkimi boleznimi namreč pogosto ne posvetimo dovolj pozornosti, ker se ekonomsko ne splača. »V apostolski spodbudi Veselje evangelija sem odločno zatrdil, da se je treba upreti ekonomiji izključevanja in neenakosti, ki za seboj pušča toliko žrtev, ko mehanizem dobička prevlada nad vrednoto človeškega življenja. Zato je treba nasproti globalizaciji brezbrižnosti postaviti globalizacijo sočutja«, je še dejal Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...