Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Mladostniki pri sv. maši. (foto: Radio Vatikan)
Mladostniki pri sv. maši.

VIDEO: Papež najstnikom: Bodite svobodni in pokončni v prizadevanju za dobro

Svet | 24.04.2016, 15:53

Svetoletno romanje mladostnikov v Rim je doseglo vrhunec, ko je nepregledna množica fantov in deklet skupaj s svojimi spremljevalci dopoldne prisostvovala pri sveti maši na Trgu sv. Petra. Papež Frančišek jim je na podlagi današnjega evangeljskega odlomka spregovoril o ljubezni in jim skušal približati razumevanje, kaj vse resnična ljubezen predpostavlja sredi vsakdanjega življenja.

Potem, ko so mladi včeraj zvečer bili na praznovanju svetega leta v rimskem olimpijskem stadionu, so dopoldne pozorno in aktivno sodelovali pri sv. maši na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Ljubezen je osebna izkaznica kristjanov

Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj. (Jn 13,35) Dragi fantje in dekleta! Kako veliko odgovornost nam danes Gospod zaupa. Pravi, da bodo ljudje prepoznali Jezusove učence po tem, kako se med seboj ljubijo.“

S temi besedami je papež Frančišek dopoldne začel svoj preprost a vsebinsko izjemno bogat in dolg nagovor vsej množici mladostnikov, zbrani pri sv. maši. Spomnil jih je, da je prav ljubezen osebna izkaznica kristjanov, ki jo je treba vedno obnavljati. „Če namreč ta dokument »poteče« in ga ne obnavljamo, nismo več Jezusovi učenci. Njegov učenec se namreč odlikuje po konkretnih delih ljubezni, in to ne tako, kot vidijo v televizijskih nadaljevankah ali berejo v romanih.“

Spomnil je, da se prave ljubezni naučimo v Jezusovi šoli in prav ljubezen je pot srečnega življenja. Kaže se v konkretnih dejanjih, ko smo za druge ljudi zmožni darovati svoj čas, svoje sposobnosti, jih razveseliti s kakšnim darilom, se odreči morda nekemu potovanju, da s tem osrečimo druge, kot so to v teh dneh naredili nekateri njihovi starši, da so mladim omogočili romanje v Rim.

Papež Frančišek pozdravlja 70 tisoč glavo množico najstnikov.
Papež Frančišek pozdravlja 70 tisoč glavo množico najstnikov. © Radio Vatikan

„Bodite hvaležni za vse“

Sveti oče je mladostnike spodbudil k hvaležnosti za vse, kar prejemajo in zlasti za Božjo zvestobo v prijateljstvu do nas tudi takrat, ko se mi od njega oddaljimo. Dodal je, naj v iskanju ljubezni in nežnosti ne pozabijo, da je značilnost prave ljubezni svoboda, ki druge ne utesnjuje in ne priklepa nase. K takšni svobodi nas kliče Bog, ker nas ima rad in nam daje tudi moč za izbiro reči, ki nas trajno osrečujejo. To predpostavlja tudi pogum odreči se lažnim in trenutnim mikom. Papež Frančišek je prepričan, da se mladi ne bojijo napora, saj samo s pogumnimi in močnimi odločitvami zmoremo uresničiti to, kar na nas tudi v globini osreči. Za vzor jim je postavil športnike, ki prav vsak dan trenirajo za doseganje uspehov.

Povabil jih naj živijo pokončno in naj bodo dela usmiljenje njihov vsakdanji program. „Tako boste razpoznavni kot Jezusovi učenci in boste imeli osebno izkaznico kristjana. Zagotavljam vam, da bo vaše veselje popolno."

Ob koncu slovesnega evharističnega bogoslužja je sveti oče zastopnikom vseh ostalih mladih izročil barvit naprsni križ s povabilom, naj bi vsi bili Jezusovi misijonarji.

Papež je mladim ob sklepu toplo priporočil, naj bodo pokončni kristjani, naj stojijo na svojih nogah, kot je to omenil že v homiliji, ko je med drugim spomnil na Jezusovo ozravitev hromega. Skozi življenje naj hodijo z dvignjeno glavo in naj se zavedajo, da je njihov »dokument« krščanske istovetnosti zdaj v njihovih rokah in srcih. Zaželel jim je še, naj bo z njimi Gospod in hkrati tudi prosil, naj ga vključujejo v svojo molitev.

Papež zaskrbljen zaradi ugrabljenih škofov, redovnikov in duhovnikov v Siriji

Ob koncu slovesnega evharističnega bogoslužja je papež Frančišek pred opoldansko molitvijo »Raduj se Kraljica nebeška« in sklepnim blagoslovom znova kratko nagovoril zbrano množico. Vsem mladim, ki so tja poromali z raznih delov sveta, da bi doživeli trenutek vere in bratske povezanosti, se je zahvalil za njihovo veselo in tudi slišno-hrupno pričevanje. Spodbudil jih je, naj se na svoje domove vrnejo z novim pogumom. Zatem je vse prisotne seznanil z včerajšnjim praznovanjem v mestu Burgosu v Španiji, kjer je med blažene bilo prištetih pet mučencev iz časa španske državljanske vojne. To so Valentín Palencia Marquina in njegovih pet tovarišev. Bogu naj se zahvalimo za njihovo pogumno pričevanje in njihovi priprošnji naj izročimo, da bi se ves svet osvobodil nasilja.

Dodal je še: „V sebi nenehno nosim močno zaskrbljenost za brate škofe, duhovnike in redovnike, tako katoličane kot pravoslavne, ki so že dolgo tega bili ugrabljeni v Siriji. Usmiljeni Bog naj se dotakne src ugrabiteljev in naj tem našim bratom čim prej dodeli osvoboditev, da se bodo mogli vrniti v svoje skupnosti. Zato vas vse vabim k molitvi zanje, ne da bi pri tem pozabili na vse druge ugrabljene osebe po svetu.“

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj priprošnji Marije, Matere Usmiljenja izročamo vsa svoja hrepenenja in svoje upanje.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...