Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Največji red sesalcev na Slovenskem

Polno prgišče lepote | 03.04.2016, 09:31 Blaž Lesnik

Po številu največji red sesalcev na slovenskem ozemlju so netopirji. Pri nas živi po do zdaj zbranih podatkih 30 vrst, ki jih uvrščamo v tri družine: to so podkovnjaki, gladkonosi netopirji in dolgokrilci.

Netopirji so edini sesalci, ki jim je uspelo zares osvojiti zračni prostor (drugi sesalci so zmožni kvečjemu jadranja). Pomembno okolje zanje so jame. Vendar pa netopirjev ne najdemo le v podzemlju, pač pa jim za dnevno spanje in vzrejo mladičev lahko služijo tudi drevesna dupla, cerkveni zvoniki in podstrešja. Hranijo se predvsem v gozdovih, na travnikih, pašnikih ter ob vodi in okoli svetilk.

Netopirji vidijo izredno dobro tudi ponoči, ko lahko brez težav lovijo zelo majhne žuželke. Čeprav imajo razvite oči, pa to ni njihovo glavno čutilo za vid. Z značilnim cvilkanjem med letom oddajajo nam neslišne ultrazvočne klice (v območju višjem od 20.000 Hz). Odboje od ovir zopet prestrežejo in si tako ustvarijo natančno sliko okolice ali položaja svojega plena. Tak način imenujemo eholokacija. Podkovnjaki lahko tako zaznajo celo 0,05 milimetra tanko nit!

Na svetu so do sedaj odkrili 1116 vrst netopirjev, kar predstavlja četrtino vseh vrst sesalcev na svetu. Glede na majhnost naše države je 30 pri nas živečih vrst zelo veliko v primerjavi s številom vrst netopirjev v drugih večjih evropskih državah. Dejstvo več, ki govori o veliki biološki pestrosti, vrednoti Slovenije, ki jo je potrebno varovati.

Polno prgišče lepote
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...