Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kaj ima Dantejev Pekel z našimi divjimi lepotami?

Polno prgišče lepote | 31.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Ali veste, kje naj bi znameniti pesnik Dante Alighieri našel navdih za Pekel v svoji veliki pesnitvi Božanska komedija? Pripovedujejo, da je v začetku 14. stoletja patriarh Pagano della Torre v Tolminu gostil pesnika Alighierija. Ta naj bi takrat obiskal tudi Zadlaško jamo, ki ga je s svojo divjo okolico nagovorila in pero je steklo.

Danes tej jami, katere jamski splet je dolg več kot kilometer in globok 41 metrov, ima pa tudi tri dvorane, pravijo Dantejeva jama.

Tu pa je tudi najnižja in najjužnejša vstopna točka v Triglavski narodni park, ki ponuja še eno veliko naravno znamenitost: Tolminska korita. Gre za deber, dolgo približno 1000 metrov, ki preide v korita v spodnjem delu v dolžini 200 metrov. Korita Tolminke in Zadlaščice ležijo na nadmorski višini 180 metrov in so nastala z globinsko erozijo. Gre za edini primer sotočja v koritih pri nas. Na koncu vklesane poti po koritih Tolminke pridemo do najožjega in najglobljega dela, kjer je v jami izvir termalne vode. Temperatura vode je okrog 21 °C. Ob pronicanju površinske vode skozi apnenec v globino se zaradi geotermične energije voda segreje in se po razpokah ali prelomih dvigne nazaj na površino. Pot se v nadaljevanju povzpne do Hudičevega mostu, ki je zgrajen 60 m nad Tolminko na cesti v Čadrg.
Poglejmo še v drugi krak korit, kjer je ob strugi Zadlaščice v ozkem delu imenovanem Skakalce zagozdena trikotna skala, ki je po značilni obliki dobila ime Medvedova glava.

Polno prgišče lepote
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...