Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Mejna, majhna in lepa - občina Rogatec

Polno prgišče lepote | 29.03.2016, 20:32 Blaž Lesnik

Občino Rogatec bi lahko opisali podobno kot pogosto rečemo kar naši državi: majhna, raznolika in lepa. Rogatec se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije. Je ena manjših občin s približno 3150 prebivalci. Leži na prehodu južnih obronkov vinorodnih Haloz v dolino zelenega Posotelja. Meji na sosednjo Republiko Hrvaško; v občini sta mednarodni mejni prehod Dobovec in meddržavni mejni prehod Rogatec.

Na tem majhnem območju, ki stisnjeno leži med med Donačko goro na severu in reko Sotlo na jugu, se skrivajo drobni, a redki in dragoceni biseri narave, kulturne ter zgodovinske dediščine.
Prvotno ime najverjetneje izvira iz besede rog - oblika markantne Donačke gore je tista, ki spominja nanj. Prvi pisani viri o Rogatcu se pojavijo leta 1130, ko je kralj Lotar III. krški škofiji potrdil fevdne pravice. Rogatec omeja tudi nemški vitez in pesnik von Eschenbach v epski pesnitvi Parzival, ko opisuje svoje bivanje v srednjeveškem rogaškem gradu leta 1212.

Kot največje turistične zanimivosti občine omenimo: renesančno baročni dvorec Strmol (leta 2003 je bil po osmih letih strokovne obnove skupaj s parkom razglašen za kulturni spomenik), največji etnološki muzej na prostem, ki ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo Obsotelja od 18. do 20. stoletja. Potem je tu staro trško jedro – cvetoči srednjeveški trg s 700 let starimi trškimi pravicami - ki je med najstarejšimi v Sloveniji. Čeprav se Rogatec v 14. in 15. stoletju večkrat imenuje mesto, saj je imelo obzidje z dvojnimi vrati, zaradi premajhnega števila prebivalcev mestnih pravic ni nikoli dobilo. Konjeniški center v prijetnem in mirnem okolju v bližini dvorca in muzeja ponuja veliko možnosti za rekreacijo in srečanja s plemenitimi živalmi.
Na koncu omenimo hišno goro Rogatca, ki je priljubljena izletniška točka: z vrha Donačke gore, ki spada med Karavanke, je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Nanjo je dr. Ernest Frölich pred 163 leti nadelal prvo označeno planinsko pot v Sloveniji.

Vir: www.slovenia.info. www.rogatec.si, sl.wikipedia.org

 

Polno prgišče lepote
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...