Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

14 let JRS v Sloveniji

| 21.03.2016, 11:29 Matjaž Merljak

Jezuitsko združenje za begunce JRS v Sloveniji praznuje 14. obletnico delovanja. Zato smo v oddaji Gradimo odprto družbo gostili predstojnika slovenski jezuitov, provinciala Družbe Jezusove, p. Ivana Brescianija. V oddaji ste lahko slišali tudi različne novice z begunsko tematiko iz  domovine in tujine.

JRS Slovenije je nevladna organizacija, ki sodi v sklop delovanja jezuitov v Sloveniji, Družbe Jezusove. P. Bresciani je dejal, da je ponosen na delovanje JRS Slovenije. "Obletnica je vedno priložnost za hvaležnost in da se zavedamo, da nas Gospod pošilja na pot dela z revnimi, zapostavljenimi in begunci," je dejal in dodal, da nas papež Frančišek veliko spodbuja do pozornosti, do tistih, ki živijo na obrobju in v našem primeru so to sedaj begunci tako v Sloveniji kot v Evropi.

Jezuitsko združenje za begunce povsod po svetu skrbi za prosilce za mednarodno zaščito, za nedokumentirane tujce, za begunce skratka za novodobne uboge, ki so na poti in so med nami. To je pomembno tako za kristjane kot za Cerkev in jezuite, saj so že prvi kristjani razumeli, da ima pozornost do revnih posebno mesto. JRS služi in pomaga vsem, ki so na poti. Lansko leto in tudi letos je šlo skozi našo državo veliko beguncev in migrantov. P. Bresciani je skupaj s Karlom Zelenko obiskal begunce v Dobovi in na Šentilju in tudi zbirni center za begunce v Slavonskem Brodu. Doživel je prizadevanja prostovoljcev. Dodal je, da je pri srečanju z ljudmi različnih veroizpovedi treba "znati poslušati in biti odprt za drugačnost, vendar še prej je potrebno, da veš, kdo si in da črpaš iz vere, ki si jo prejel."

P. Bresciani se vsako leto udeležuje srečanj provincialov po Evropi, kjer se pogovarjajo tudi o poslanstvu JRS v Evropi. Veliko je bilo govora o beguncih. Najbolj ga je nagovorila zgodba mladega Iračana, ki je pričeval zanje: kot 13-letni je zbežal pred vojno, se je poslovil od svoje družine v Turčiji, nato dolga leta romal po Evropi in bil končno sprejet v Italiji, kjer je našel zatočišče in tudi delo ter upa, da bo enkrat spet našel družino. P. Bresciani še dodaja, da so današnji izzivi na tem področju veliki, ker Evropa nima jasnega skupnega načrta za begunce.

P. Ivan Bresciani DJ
P. Ivan Bresciani DJ © Matjaž Merljak

Novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine 

Srečanje v Rimu

V sredo, 22. februarja 2016, je na pobudo kanadske ambasade v Italiji v Rimu potekalo srečanje na temo Imigracija in integracija: soočenje med Kanado in Italijo. Na njem je sodeloval tudi kardinal Antonio Maria Vegliò, predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost soočanja z izzivi na področju izobraževanja mladih, ki so še bolj pereči v kontekstu druge generacije migrantov.

Po njegovih besedah smo prišli do točke, ko je na preizkusu zrela zavest, saj gre pri migracijah za »izgradnjo kulture, ki bo bogatejša z vrednotami.« To pomeni, da gre za prehod, kjer primerjava med kulturami preide s stopnje, ki predstavlja zgolj nujo, na stopnjo, ki predstavlja resnično izbiro kulture.«

Ob tem je poudaril središčno vlogo izobraževalnih ustanov, ki so danes v prvi vrsti odgovorne za formacijo oseb, ki zmorejo ceniti različnost ter se tako izogibati zaprtosti zaradi predsodkov. Da bi šola učinkovito opravljala svoje poslanstvo, mora sodelovati pri iskanju odgovorov na najnujnejša vprašanja človeštva. Zato je po mnenju kardinala Vegliòja pomembno vlagati v »raziskovanje in poučevanje glede tematik, ki zadevajo demokracijo, človekove pravice, mir, okolje, mednarodno sodelovanje in razumevanje, boj proti revščini, medverski dialog ter vsa vprašanja, povezana s trajnostnim razvojem.« 

Prav tako je bistveno poglobiti tematike o državljanstvu, soudeležbi, formaciji vzgojiteljev ter kulturni in družbeni mediaciji. Poleg tega je zatrdil, da »je glavna pot k pravilni integraciji sprejetje ustreznih migracijskih politik.« Zato je potrebno »izdelati natančna določila, ki bodo zagotovila stabilnost in varstvo posameznikovih pravic, pri čemer pa se ne sme pozabiti tudi na nujnost izpolnjevanja dolžnosti.« 

Ob koncu nagovora je predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih poudaril, da Cerkev pri oblikovanju primernih predpisov ne zahteva posebnih pristojnosti ter ne posega v upravljanje nalog, ki pripadajo državnim institucijam. Želi pa sodelovati s primernimi predlogi, da bi bili ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti države ali mednarodna skupnost, v duhu temeljnih pravic in tradicije krščanske civilizacije, katerih varuhinja je Cerkev. Tako so tudi laiki, krščanske skupine, združenja, in kjer je možno, tudi diplomatski predstavniki, poklicani, da zagotavljajo večjo konkretnost za omenjene smernice, vsak glede na svoje pristojnosti in izkušnje.

Srečanje vrhovnega predstojnika Družbe Jezusove z begunci

Ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev meseca januarja se je vrhovni predstonik Družbe Jezusove p. Adolfo Nicolas v Rimu srečal z begunci. Ob tem srečanju je izrazil hvaležnost za to srečanje: »Edino stvar, ki jo želim izraziti v tem srečanju, je hvala: hvala, da ste tukaj in da ste prišli v Italijo in v Evropo; hvala, da nam pomagate odkrivati svet. Govorim iz lastne izkušnje, saj sem bil na Japonskem več kot 30 let in štiri leta sem delal v centru za migrante«. Večina migrantov na Japonskem so ilegalni migranti in nimajo dokumentov.

Migracija je bila vedno vir dobrin za dežele. Komunikacije med civilizacijami se naredijo prav preko beguncev in migrantov. Prišlo je do izmenjave med kulturami. »Ta izmenjava je nastala, hvala tudi vam«. Tako so se krščanstvo, islam in judovstvo razkropili po svetu. Hvala beguncem in migrantom, ki so zapustili svoje izvorne dežele. To je bil velik prispevek za človeštvo. Želim izreči besedo hvaležnost, da ste nam dali svet, sicer bi ostali omejeni na svojo kulturo, na svoje predsodke, na svoje omejenosti.

Želim se vam zahvaliti, da ste nam pokazali tudi usmiljenje. Naučili smo se od vas, da smo usmiljeni z drugimi. Naučili smo se od vas, da smo človeški. Naučili smo se od vas, da imamo svet kot horizont in ne kot našo majhno kulturo. Naučili smo se od vas, da smo ljudje tega sveta. Hvala. Hvala vam," je zaključil svoj nagovor p. Adolfo Nicolas, vrhovni predstojnik Družbe Jezsove, ob srečanju z begunci in migranti.

Velikonočne čestitke

Vstopili smo že v veliki teden, zato vam Jezuitsko združenje z begunce Slovenije želi blagoslovljene velikonočne praznike polne milosti, božjega usmiljenja in ljubezni.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

 

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko JRS urada 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 17. aprila 2016, ob 18.30.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...