Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Hotel Citta del mare (foto: Kompas)
Hotel Citta del mare

14. počitnice Radia Ognjišče

| 18.03.2016, 06:05

Vabimo vas na 14. počitnice Radia Ognjišče v dneh od 24. junija do 2. julija 2016. Obiskali boste Sicilijo, eno izmed 20 italijanskih dežel, ki pa velja tudi za eno najbolj tradicionalnih, o čemer priča njena tradicija, odlična kuhinja in mogočna arhitektura. Odkrivali boste manj poznano, a čudovito severno in zahodno obalo, ki skriva bisere, kot so Palermo, Monreale, Cefalu, Trapani, Erice, Agrigento in Marsala. Na tem delu Sicilije so tudi najlepše plaže in sinje modro morje. Do Sicilije se boste podali čez znamenito Toskano in spoznali nekatere naravne lepote in slikovita mesta, ki so bila navdih za filmske režiserje. V Toscani je tudi ena izmed treh najbolj poznanih italijanskih znamenitosti: ob Rimu in Benetkah je to Pisa s svojim poševnim stolpom.

Cena počitnic: 699 €

Prijave zbira Kompas v svojih poslovalnicah ali na telefonskih številkah:

01 2006 111

080 19 60

Ob prijavi imejte pripravljene naslednje podatke:

  • ime, priimek, naslov, telefon
  • datum rojstva
  • št. dokumenta, s katerim boste potovali (osebna izkaznica ali potni list)
  • datum veljavnosti dokumenta (kdaj je bil izdan in do kdaj je veljaven)
  • kraj odhoda (eden iz seznama)

PROGRAM:

1. dan: PETEK, 24.6.2016 SLOVENIJA−PRATO−LUCCA−PISA−LIVORNO (560 km)

V zgodnjih jutranjih urah skupni zbor vseh avtobusov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani (iz drugih krajev v Sloveniji ustrezno prej pz. pozneje). Vožnja po avtocesti, z vmesnimi postanki, mimo Benetk, Bologne in Firenc do mesteca Prato. Postanek in sprehod mimo renesančnega gradu cesarja Friderik II. do stolnega trga kjer stoji stola cerkev sv. Štefana, katera sodi med najlepše primere toskanske romanike. Nekaj prostega časa in nadaljevanje vožnje do obzidanega srednjeveškega mesta Lucca. Znotraj obzidja Lucce je več deset majhnih romanskih cerkva, tihe tlakovane ulice, močni obrambni stolpi ter številni muzeji in spomeniki. Med sprehodom po mestnem središču boste obiskali stolnico svetega Martina in znameniti ovalno oblikovan trg (Piazza del Mercato) zgrajen na temeljih antičnega amfiteatra. Sledi obisk mesta PISA, kjer si boste ogledali veličastni trg čudes s stolnico, krstilnico, slavnim poševnim stolpom ter pokopališčem Camposanto. Sveta maša bo v znameniti petladijski katedrali Marijinega vnebovzetja. Po sv. maši vožnja do pristanišča v Livornu od koder se boste predvidoma ob 21:00 (odhod ob 23:30) vkrcali na trajekt prevoznika Grimaldi Lines in se nastanili v štiri-posteljne notranje kabine. Ladja pripluje v pristanišče sicilijanske prestolnice Palermo 25.6 ob 17:30. Vožnjo nadaljujemo do kraja Terrasini, kjer je naš počitniški hotel. Po namestitvah v sobe bo večerja.

Toskana
Toskana © Kompas

2. - 8. dan: SOBOTA, 25. 6. 2016 − PETEK, 1. 7. 2016

TERASSINI – HOTELSKI KOMPLEKS CITTA DEL MARE 3* (morsko mesto)

Je največji počitniški objekt na Siciliji. Počitnice boste kovali na osnovi polpenziona in dodatnega kosila zadnji dan; pri večerji bo tudi pijača (1/4l vina ali voda). Hotel se nahaja v kraju Terrasini, zahodno od Palerma. Od središča Terassina je oddaljen dobrih 6 km in od Palerma 30 km. Hotel nudi pogled na zaliv Castellamare, ki velja za enega najlepših zalivov v Italiji. Hotel je obdan s sredozemskim zelenjem in je v bližini naravnega rezervatata rta Rama (capo Rama). Več informacij in slike si lahko ogledate na; www.cittadelmare.it

Hotel Citta del mare
Hotel Citta del mare © Kompas

SOBE

Hotel ima 1150 dvoposteljnih oz. več posteljnih sob, ki ustrezajo kategoriji 3*, morda celo 3* +. Vse sobe imajo balkon ali teraso. Sobe so opremljene s centralnim klimatizacijskim sistemom, televizijo, telefonom, malim hladilnikom, sušilcem za lase, sefom in brezžičnim internetnim signalom (wi-fi). Sobe imajo kopalnico s tušem in WC-jem.

Primer hotelske sobe
Primer hotelske sobe © Kompas

BAZENI

Hotel ima štiri sladkovodne bazene, ob katerih so ležalniki in senčniki, ki so vključeni v ceno (ni doplačila).

  • OLIMPIJSKI BAZEN (50 X 25 m)
  • BAZEN LAGO DEI FIORI (800 M2) globina do 1,1 m; je primeren za družine in najmlajše
  • BAZEN PISCINA DELL GOLFO trije bazeni v 3 nivojih. V zgornjem predelu je tudi hidro−masažni del s slapom
  • TOBOGAN: 2 povezana bazena v 2 nivojih s 4 tobogan. Zadnji tobogan pa iz spodnjega bazena vodi kar direktno v morje. Ta zanimiv kompleks je postal logotip hotelskega naselja.

Tobogan
Tobogan © Kompas

PLAŽA:

Hotel je zgrajen na pobočju nad obalo. Morje je dostopno z območja hotela prek TOBOGAN bazenov in tudi stopnic. Ta vstop v morje zahteva dobro plavalno znanje, ker je tudi morje takoj globoko. Hotelska plaža, ki je peščena in lepo urejena, je oddaljena približno 20 min vožnje za avtobusom. Hotel nudi storitev prevoza do plaže ob urah po objavljenem urniku za doplačilo 5 € na osebo, na plaži pa so brezplačno na voljo ležalniki in senčniki.

PREHRANA

V ponudbi počitnic so samopostrežni zajtrki, samopostrežne večerje in kosilo na dan odhoda iz hotela. Jedilniki temeljijo predvsem na italijanski kuhinji. Ob večerji imate vključeno tudi vodo oz. 1/4l lokalnega vina.

Pogled na morje iz hotela
Pogled na morje iz hotela © Kompas

PLAČILNO SREDSTVO V HOTELU

V hotelskih barih, restavracijah in trgovinah je plačilno sredstvo kartica hotela, ki jo dobite na recepciji. Na kartico naložite dobroimetje (z gotovino ali bančnimi karticami). Ob odhodu vam na recepciji morebitni preostanek dobroimetja v celoti povrnejo.

PETEK, 1. 7. 2016 TERASSINI−PALERMO I zajtrk, kosilo (30 km)

Po zajtrku bo sveta maša in po njej boste prtljago odložili v recepcijo hotela ali na avtobuse. V dopoldanskih urah bo še priložnost za kopanje in kosilo. V popoldanskih urah se boste vračali proti Sloveniji. Med vožnjo do pristanišča v Palermu se boste ustavili v trgovini za morebitni nakup malice. Ob pribl. 18. uri se boste vkrcali na ladjo. Nastanitev v štiri-posteljnih notranjih kabinah in nočna plovba do Neaplja (Odhod iz Palerma predvidoma ob 20.15, prihod v Neapelj 06.30).

SOBOTA, 2. 7. 2016 NEAPELJ −SIENA−SLOVENIJA (900 km)

Prihod ladje v jutranjih urah in vožnja po avtocesti do Siene. Mesto je rojstni kraj sv. Katarine Sienske, sozavetnice Evrope. Znano je po najbolj slavni konjski dirki na svetu – Paliu, vendar skriva v svojem nedrju veliko mestnih biserov: trg Piazza del Campo s stolpom torre dell Mangia, Palazzo publico, stolni trg z gotsko stolnico in krstilnico. Sveto mašo boste imeli v stolnici. Po njej bo nekaj prostega časa za samostojne oglede ali prigrizek. Vožnja proti Sloveniji. Vrnitev v kraj odhoda v poznih večernih urah.

 

CENA NA OSEBO: 699 € (pri minimalno 42 prijavljenih potnikih v enem avtobusu)

CENA ZA OTROKE:

  • DO 2. LETA STAROSTI: BREZPLAČNO
  • DO 12. LETA STAROSTI NA TRETJEM ALI CETRTEM LEŽIŠČU: 460 €

CENA VKLJUČUJE:

  • avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji (glejte spodaj),
  • 6 polpenzionov v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
  • 1 kosilo,
  • ladijski prevoz LIVORNO−PALERMO z nastanitvijo v štiriposteljnih notranjih kabinah,
  • ladijski prevoz PALERMO−NEAPELJ z nastanitvijo v štiriposteljnih notranjih kabinah,
  • oglede po osnovnem programu (Prato, Lucca, Pisa, Siena),
  • izleta v Trapani ter Monreale, Cefalu in Gibilmanno,
  • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
  • DDV,
  • vodenje in organizacijo potovanja.

Prijava je potrjena ob plačilu prvega obroka v višini 150 €. Preostali znesek se lahko razdeli na 4 obroke, od katerih mora biti zadnji poravnan vsaj 10 dni pred odhodom.

DOPLAČILA OB PRIJAVI:

  • obvezno: administrativni stroški prijave 15 € (ne na osebo, ampak na prijavo - lahko več oseb na 1 prijavo)
  • enoposteljna soba v hotelu: 75 € (število sob je omejeno),
  • enoposteljna kabina na ladji ni mogoča,
  • dvoposteljna kabina ob odhodu in vrnitvi: 65 €,
  • zavarovanje rizika odpovedi v višini 5 % osnovne cene.

OBVEZNO DOPLAČILO NA RECEPCIJI HOTELA: mestno predpisana turistična pristojbina v višini 1 € na dan na osebo.

Glavni odhod avtobusov je iz LJUBLJANE, lahko pa tudi (če bo prijavljenih najmanj 20 potnikov):

  • ŠTAJERSKA/Maribor, Celje
  • GORENJSKA/Kranj, Škofja Loka
  • PRIMORSKA/Nova Gorica, Ajdovščina
  • NOTRANJSKA/Postojna, Logatec
  • OSREDNJA SLOVENIJA/ Domžale, Vrhnika
  • DOLENJSKA/Novo mesto, Brežice

Predstavitev izletov v času počitnic:

MONREALE, CEFALU IN GIBILMANNA (250 km) − izlet je v ceni že vključen

Po zajtrku vožnja na kraljevo goro oziroma v kraj Monreale, kjer bo sveta maša v katedrali, ki slovi po čudovitih mozaikih, ki so delo normanske umetnosti. Katedrala je edinstven spomenik. Notranjost je okrašena s kar 8500m2 pozlačenimi mozaiki. Nadaljevanje vožnje do malega simpatičnega Cefaluja. Ribiško mestece je zgrajeno ob vznožju mogočne skale v obliki glave. V njem stoji trdnjavska stolnica, katero je v zahvalo za svojo rešitev pred hudo nevihto na morju dal zgraditi normanski kralj Ruger II. v 12. st. Sprehod po mestu bo razkril tudi stare mestne pralnice in obilico slikovitih ulic. Pred vrnitvijo v hotel se boste zapeljali še do Gibilmanne, svetišča na višini 800 m, ki je posvečeno Devici Mariji.

Hotel Citta del mare
Cefalu © Kompas

TRAPANI, ERICE IN MARSALA (OBISK KLETI S POKUŠNJO) IN MARSALSKIH SOLIN Z MLINI NA VETER (180 km)

Po zajtrku vožnja do mesta Trapani na zahodni obali Sicilije, ki je znano po ribištvu, solinah in vinu. V mestu boste imeli v eni izmed cerkva sveto mašo. Po maši sprehod po starem baročnem delu mesta in ogled čudovitega pristaniškega naselja, ki slovi po ribi mečarici in tipični prelivki pesto trapanese. Kdor bo želel, bo lahko proti doplačilu / 20 € / nadaljeval izlet z ogledom mesteca Erice, v katerem so sledi feničanske in grške zgodovine. Mestno središče je v objemu lepo ohranjenega srednjeveškega obzidja visoko nad morsko obalo. Po ogledu spust do Marsale in obisk vinske kleti s pokušnjo istoimenskega znanega sladkega vina, ki ga pridelujejo v okolici mesta. Ob koncu še postanek v sugestivnih solinah z mlini na veter, ki se bohotijo pred otokom Mozia in so ena najbolj značilnih in slikovitih panoram otoka. V popoldanskih urah vožnja proti hotelu s postankom za panoramski pogled na ostanke antičnega templja v kraju Segesta.

AGRIGENTO IN CORLEONE (330 km) / 35 € /

Mesto Agrigento je bilo ustanovljeno v grških časih z imenom Akragas. Bilo je eno vodilnih pomorskih sil Sredozemlja. Danes o nekdanjem grškem blišču priča predvsem znana Dolina templjev, ki si jo boste ogledali. Sprehodili se boste med zelo dobro ohranjenimi antičnimi templji, ki jih obkrožajo nasadi mandljevih dreves ter starodavne oljke, in spoznali njihove zgodbe. Med potjo nazaj v hotel si boste ogledali tudi zanimivi kraj, ki slovi predvsem po imenu Corleone. Tu si boste vzeli vzeli čas za kratek ogled mesta in izjemno zanimivega muzeja mednarodnega središča za zbiranje dokumentacije o mafiji in proti mafijskem gibanju.

Pomaranče
Pomaranče © Kompas

ETNA S KMEČKIM TURIZMOM (520 km) /40 € + 64€/

Ognjenik Etna se dviga do višine 3.340 m in je najvišji delujoči evropski vulkan. Z avtobusom se boste zapeljali po urejeni cesti do zgornjega platoja, imenovanega Rifugio Sapienza, ki leži na pribl. 1900 m nadmorske višine. Zagotovo pa je zanimiva izkušnja (doplačilo) podati se z žičnico in posebnimi terenskimi avtobusi do skoraj 3000 m nadmorske višine in se sprehoditi po enem izmed kraterjev, ki so nastali v večji erupciji leta 2008. V popoldanskem času bo obisk turistične kmetije, kjer na biološki način pridelujejo pomaranče in postrežejo goste tudi s paleto pravih domačih jedi, ki se jim bo težko upreti. KOMPAS SVETUJE: Za vzpon na Etno priporočamo zaprto športno obutev in vetrovko.

MINI KRIŽARJENJE NA EGADSKO OTOČJE (FAVIGNANA IN LEVANZO) (140 km) /45 €/

Z avtobusom se boste odpeljali do mesta Marsala in vkrcali na ladjo, ki vas bo popeljala na mini križarjenje po dveh egadskih otokih. Prvi otok je Favignana, ki je največji otok v arhipelagu. Po prihodu na otok postanek za kopanje v enem izmed tipičnih zalivov, imenovanem »caletta«, znanem predvsem po kristalno čisti vodi. Nadaljevanje z ogledom središča mesteca Favignana. Po ogledu ribiško kosilo na ladji (tipična predjed, ribja jed, sadje, vino/voda, kava). Po kosilu plovba do drugega otoka, imenovanega Levanzo, in obisk ribiške vasice in ponovno čas za kopanje v levanški »caletti«. Pozno popoldne vrnitev v Marsalo in vožnja do v hotela.

Celoten program z vsemi informacijami v priponki.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...