Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kuharica s. Vendeline (foto: Založba Gral)
Kuharica s. Vendeline

Pred 100 leti se je rodila sestra Vendelina Ilc

Slovenija | 05.04.2016, 13:42 Tone Gorjup

Izročilo kuharske umetnosti šolskih sester že vrsto let lahko spoznavate na našem radiu v oddajah sestre Nikoline, ki jih pripravlja Matjaž Merljak. Pomemben člen v skupnosti sester, ki umetnost slovenske kuhinje prenašajo na mlajše rodove, je bila sestra Vendelina Ilc, zato ji bo stoti obletnici rojstva namenjamo nekaj pozornosti.

Sestra Vendelina Ilc, s krstnim imenom Marija, se je rodila 5. aprila 1916 v Dolenjih Lazah pri Ribnici. V družini je bilo devet otrok: štiri dekleta so šla k šolskim sestram, ena h karmeličankam, brat pa je postal duhovnik. V pogovoru za Radio Ognjišče je povedala, da sta jih starša vzgojila v veri. Živo se je spominjala svetih večerov iz otroštva. Kajenju doma in molitvi treh rožnih vence je sledila nepozabna večerja: „Še nikoli ni bila jed tako okusna kot ta večer. In jaz šele sedaj razumem, da jo je mama pripravljala z dvojno ljubeznijo. In ta ljubezen je ostala tudi v naših dušah.“

Marija, kot so jo klicali doma, je v Ribnici končala osnovno in meščansko šolo ter leta 1934 postala šolska sestra z redovnim imenom s. Vendelina. V Mariboru se je izučila za učiteljico gospodinjstva in zatem začela poučevati na Krekovi gospodinjski šoli, ki so jo kmalu po vojni zaprli. Nekaj časa je gospodinjila pri eni družini. Pozneje je odšla na Koroško, kjer je vodila kmetijsko-gospodinjsko šolo v Šent Rupertu pri Velikovcu na Koroškem. Po letu 1969 je s. Vendelina začela s kuharskimi tečaji v Repnjah pod Šmarno goro. Nekaj časa je bila provincialka slovenskih šolskih sester.

Sestra Vendelina je na stara leta najprej pripravila novo izdajo Slovenske kuharice sestre Felicite Kalinšek. Kot je povedala, se je držala naslednjega: „Meni je bila glavna naloga, da ohranjam pristno slovensko hrano.“ Sestra Vendelina je pozneje izdala več knjig svojih receptov. Pri tem je pogosto poudarjala, kar so lahko slišale tudi udeleženke njenih tečajev: „Prvo poudarjam, da naj skušajo, karkoli skuhajo, z ljubeznijo pripravit in z ljubeznijo pred človeka postavit. To se tako čuti ali je z mržnjo skuhano ali s toplino!“ Še eno pravilo je po njenih besedah pomembno, ki velja za tiste, ki kuhajo in tiste, ki jedo: „Zmernost v jedi, pijači je nujno potrebna.“ Sestra Vendelina se je zmernosti tudi sama držala, zato je dočakala visoko starost; umrla je na praznik Marije Snežne 2003 na Brezjah.

V začetku leta 2002 je bila sestra Vendelina Ilc gostja v oddaji Slovenc Slovenca vabi. Lahko prisluhnete posnetku oddaja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...