Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Italijanski vozniki izbirajo lokalne ceste, da se izognejo nakupu vinjete. (foto: Oljka)
Italijanski vozniki izbirajo lokalne ceste, da se izognejo nakupu vinjete.

Velikonočni prazniki pokazali škodljivost obvezne vinjete

Slovenija | 30.03.2016, 10:07

Minuli velikonočni prazniki so spet pokazali, kako škodljiva je uvedba obvezne vinjete na območju slovenske Istre. Tujci in vsi, ki se želijo izogniti plačilu vinjete, množično uporabljajo neprimerne lokalne ceste, predvsem prebivalci naselij Škofije in Bertoki pa se soočajo s povečanim hrupom in z onesnaževanjem zaradi prekomernega prometa na lokalni cesti.

Oljka – stranka slovenske Istre že nekaj let opozarja na neprimeren vinjetni sistem na območju slovenske Istre. Med velikonočnimi prazniki, ko številni Italijani prek Istre potujejo na Hrvaško, se je ponovno izkazalo, kako problematičen je vinjetni sistem.

»Med italijanskimi vozniki, ki ne želijo plačati vinjete za nekaj kilometrov poti prek Slovenije, na spletu krožijo natančni zemljevidi, ki voznike usmerjajo na lokalno cesto od Škofij, čez Bertoke na Šmarsko cesto. Podobno je tudi z izogibanjem predoru Markovec, ki je del vinjetnega sistema. Vozniki namesto predora izberejo lokalno cesto preko Markovega hriba in naselja Markovec ali priobalno cesto, ki bi morala biti namenjena dejavnostim povezanim z morjem,« pojasnjuje Valter Krmac, predsednik Oljke in dodaja, da je vinjeta povzročila, da številni tuji in domači vozniki obremenjujejo lokalne ceste, stroški vzdrževanja teh cest pa so v rokah občin.

Za vse prebivalce naselij na odsekih od italijanske do hrvaške meje, kjer se izogibajo vinjeti, se bo stanje v poletnih mesecih še poslabšalo, posledično bodo deležni povečanega hrupa in onesnaženja.

Splet ponuja številne nasvete in zemljevide, ki italijanskim voznikom svetujejo pot, s katero se izognejo nakupu vinjete.
Splet ponuja številne nasvete in zemljevide, ki italijanskim voznikom svetujejo pot, s katero se izognejo nakupu vinjete. © Oljka

V stranki Oljka so že nekajkrat predlagali rešitev, ki bi ljudem na problematičnem istrskem območju povečala kakovost življenja, občini in državi pa omogočila dohodek od turizma. »Ponovno predlagamo ukinitev obvezne uporabe vinjete na območju slovenske Istre! Vinjeta ima slab vpliv na naše gospodarstvo in turizem, saj odvrača marsikaterega dnevnega italijanskega turista od obiska Slovenije. Brez vinjete bi Italijanski gostje iz sosednje regije prihajali bolj pogosto k nam, tudi dnevno, saj nudimo kakovostnejše storitve po nižjih cenah.« V stranki upajo, da bosta pristojno ministrstvo za infrastrukturo in DARS upoštevala konstruktivno pobudo.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.