Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Teološki simpozij o 10. obletnici novih škofij

Cerkev na Slovenskem | 29.03.2016, 12:44 Marta Jerebič

V Stični je danes potekal letošnji teološki simpozij, ki ga bodo v naslednjih dneh v ponovljeni obliki pripravili še v Mariboru, Vipavi, Celju in Veržeju. Tokrat udeleženci razpravljajo o življenju in poslanstvu Cerkve na Slovenskem po novi razdelitvi škofij.

Zbrane je na začetku pozdravil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore in dejal, da so se zbrali »ob desetletnici ustanovitve novih škofij v Cerkvi na slovenskem, da bi preverili, kje smo in kaj bi bilo potrebno še storiti.«

Dr. Bogdan Dolenc je predaval o vlogi škofije v 21. stoletju. Po njegovem mnenju bo šel razvoj v smer v povprečju manjših škofij in večjih oziroma razširjenih župnij.

Dr. Bogdan Kolar je spregovoril o tem, kako so pripravljali dokumentacijo in utemeljitve za ustanovitev novih cerkvenih središč na Slovenskem.

Dr. Matjaž Ambrožič, ki je govoril o smiselnosti novih škofij, je povedal, da reorganizacija škofijske mreže sama po sebi ni vzbudila večje rodovitnosti v pastoralni dejavnosti, je pa spodbudila rast posameznih cerkvenih ustanov. Čuti se tudi kadrovska oslabitev zaradi starosti duhovnikov, redovnikov in redovnic. Opozoril je tudi, da gmotna vprašanja zaradi delitve škofij še niso povsem razrešena. Ob 10. obletnici je zato po njegovih besedah čas za razmislek in čim hitrejše ukrepanje na tistih področjih verskega življenja, kjer je čutiti nazadovanje.

Upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek je udeležencem približal nekatere sadove novonastale organiziranosti Cerkve na Slovenskem, dr. Andrej Šegula je spregovoril o pastoralnem pomenu novih škofij v luči nove evangelizacije, mag. Branko Cestnik pa se je spraševal, ali so novi škofijski sedeži prispevali k večji regijski moči in nacionalni prepoznavnosti mest, kjer imajo sedež.

Simpozij bo potekal še v:

- Mariboru: Zavod A. M. Slomška: sreda, 30. marca 2016 (od 9. do 13. ure)

- Vipavi: četrtek, 31. marca 2016 (od 9. do 13. ure)

- Celju: petek, 1. aprila 2016 (od 9. do 13. ure)

- Veržeju: sreda, 13. aprila 2016 (od 9. do 13. ure)

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...