Ljubljana, nedelja, 23. september 2018, 02:53

Pregled dogodkov od 14. do 21. septembra 2018

Tokratni pregled začenjamo z odhodom apostolskega nuncija nadškofa Julijusza Janusza iz Slovenije. Odhaja tudi celjski ordinarij škof Stanislav Lipovšek; papež je namreč sprejel njegovo odpoved službi. Mladi katoličani so se prejšnjo soboto srečali v Stični, redovniki in redovnice pa sredi tedna v Vipavi. Na političnem področju smo spremljali prvi obisk premierja Šarca na tujem, doma mu medtem ne gre vse tako kot si je zamislil, saj se Levica ne strinja, da ima v svojem kabinetu Črnčeca. Med kulturnimi dogodki je odmevala 100- letnica Narodne galerije, na športnem področju pa uspeh Janje Garnbret, ki se je s svetovnega prvenstva v plezanju vrnila s tremi kolajnami.


Smrdelj o povprečninah: Tekoče transferje pokrivamo iz drugih virov

Na ministrstvu za finance je bil danes prvi sestanek z reprezentativnimi združenji občin po izvolitvi nove vlade. Čeprav novega ministra Andreja Bertonclja na sestanku ni bilo, ker se je udeležil sprejema pri predsedniku države Borutu Pahorju, so predstavniki občin direktorici direktorata za proračun predstavili svoj pogled na financiranje v naslednjem letu in na težave, vezane na izračun dodatnih stroškov zaradi spremembe zakonodaje.


Vojaki v nedeljo romajo na Brezje

Pred 18 leti je bil podpisan sporazum o duhovni oskrbi vojaških oseb, zato danes obeležujemo dan Vojaškega vikariata. Zunanja slovesnost bo v nedeljo pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Tja bo letos iz kranjske vojašnice peš poromalo več deset vojakov s svojimi družinami.


Nahtigal o arbitraži: Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje

Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje, da začne resno tekmovati z Andrejem Plenkovičem, pa je za portal Domovina dejal komentator Martin Nahtigal, ki je podobno ocenil tudi za Mozaik dneva na Radiu ognjišče.


France Arhar za Radio Ognjišče o iskanju guvernerja

Novega kroga iskanja guvernerja Banke Slovenije, kot kaže, ne bo. Predsednik republike Borut Pahor se je namreč odločil predlagati sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Ocenjuje, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. »Prav bi bilo, da se guverner izvoli kakor hitro bi bilo mogoče, da bi na ta način tudi zakonito prezentiral interese naše države v že imenovan svet Evropske centralne banke,« je dejal bančnik France Arhar.


Slomšek zgled tudi za današnji čas

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je sinoči v mariborski stolnici daroval sveto mašo ob 19. obletnici razglasitve Antona Martina Slomška za blaženega. V nagovoru je dejal, da v vsaki naši življenjski situaciji lahko najdemo zglede iz njegovega življenja, ki jih lahko posnemamo. Nadškof Cvikl bo vodil tudi osrednjo slovesnost ob letošnji Slomškovi nedelji, ki jo bodo v nedeljo popoldne pripravili v nadžupnijski cerkvi v Vuzenici. Letos namreč mineva 180 let, odkar je Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico, kjer je šest let ostal v tej službi.


Na redovniškem dnevu o mladih

Redovniki in redovnice so se danes v Vipavi zbrali na 44. redovniškem dnevu. Srečanja se jih je udeležilo približno 150, ki so govorili o tem, da je Bog je mlad, mladi pa naš zaklad.


ZNP poziva k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) direktorju Radiotelevizije Slovenija in programskemu svetu RTVS predlagajo, da Ilinko Todorovski razrešita s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev.


Dr. Gaiser: Slovenija nima zunanje politike in mednarodnih prijateljev

Predsednika Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Larisa Gaiserja veseli, da je pravna služba Evropske komisije pri vprašanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško stopila na stran naše države. A kakšnega posebnega vpliva na nadaljnje razpletanje zgodbe ne pričakuje. Da Bruselj za zdaj ne načrtuje razprave o tem, je po njegovem dovolj jasen signal, da v Ljubljani ne vidi verodostojnega sogovornika. Dr. Gaiser je prepričan, da bi morala svoje opraviti tiha diplomacija.


Šolske sestre začele jubilejno 150. leto

V Materni hiši Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru so v nedeljo odprli jubilejno leto ob 150-letnici omenjene kongregacije. Slovesnost se je začela s koncertom, pri katerem so sodelovale sestre različnih provinc. Slovesno mašo pa je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Novejše novice | Starejše novice