Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 06:33

Slovensko Panevropsko gibanje zahteva odgovornost politike v zvezi z arbitražo

Potem ko je premier Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija v zvezi z izvajanjem arbitražne razsodbe sama vložila tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije, so nekateri pravni strokovnjaki opozorili, da bi bilo dobro počakati na naslednjo vlado. Predsednik SDS Janez Janša je Cerarja pozval, da bi bilo modro najprej govoriti o zaščiti NLB in migracijah. Predsednik Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Laris Gaiser pa meni, da bo Slovenija takšno tožbo izgubila, s tem pa tudi denar, ugled in politična stališča.


Pravni strokovnjak dr. Letnar Černič: Tožba proti Hrvaški je skrajni ukrep

Vlada v Ljubljani bo ta teden odločala o tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu. Južna soseda Slovenije namreč še ni uresničila odločitve o meji, ki jo je pred slabim letom dni objavilo arbitražno sodišče v Haagu. Naš premier Miro Cerar bo pred tem o razmerah, v katerih smo se znašli, seznanil voditelje vseh parlamentarnih strank. Razočaran je, ker se je Evropska komisija zavila v molk. Da je mlačen odziv Bruslja razumljiv in prav nič presenetljiv, je po drugi strani opozoril pravni strokovnjak dr. Jernej Letnar Černič. V pogovoru za naš radio je poudaril, da je tožba skrajni ukrep, ki bi ga morali temeljito premisliti. Prepričan je, da se je treba osredotočiti na pogovore.


Karitas: Za Črnomelj že več kot 81.000 evrov

Komisija Župnijske karitas Črnomelj je v nedeljo obravnavala prvi sveženj prošenj po nedavnem neurju s točo. Za 61 gospodinjstev je ugotovila, da potrebujejo takojšnjo pomoč. Karitas naj bi jim danes izplačala 55.100 evrov.


Barbara in Jan Zobec o "orkestriranem" napadu "globoke države"

V minulih dneh se je znova razplamtela zgodba o ravnanju pravosodnega policista na vrhovnega sodnika Jana Zobca. Ta policistu očita napad ob vstopu na sodišče. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki je sprva Zobca podprl je po ogledu posnetka mnenje spremili. Zobec je od predsednika že zahteval opravičilo. Da gre za »orkestriran« napad s strani »globoke države«, je Zobec dejal za oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« na Radiu Ognjišče. Tako on kot vrhovna sodnica Barbara Zobec, sta do pogrevanja zgodbe zelo kritična.


Negativne učinke vročine najbolj občutijo delavci na prostem

Bliža se čas dopustov in šolskih počitnic, ko je zaželeno lepo vreme. Da to ne pomeni le sonca in vročine, ampak tudi dovolj dežja, ob tem opozarjajo kmetje in vrtičkarji. Po nekaterih napovedih naj bi bilo tokratno poletje pri nas nekoliko toplejše od dolgoletnega povprečja in običajno namočeno, vendar bo verjetno tudi zelo spremenljivo, da se bodo torej izmenjavala zelo suha in zelo mokra obdobja. Koliko vročinskih valov nas čaka, je nemogoče sklepati, a verjetnost zanje je veliko večja kot pred desetletjem. Podobno velja za intenzivnejše padavine in hudourniške poplave. Da je pojav vročinskih valov zaskrbljujoč, je prepričana podnebna strokovnjakinja Lučka Kajfež Bogataj. Da se nanje lahko pripravimo, poudarja zdravnica Metoda Dodič Fikfak.


Prijatelj, globlje poglej!

Bliža se osrednji praznik Slovenije - dan državnosti in z njo devetdnevnica s pobudo 24. ur molitve in posta za domovino. Uvod v devetdnevnico bo sveta maša ob Slomškovem grobu oziroma v mariborski stolnici, ki jo bo nocoj ob 18.30 daroval nadškof Alojzij Cvikl. V tem času bomo od jutri do 24. junija vsako jutro ob 5. uri zjutraj v živo na Radiu Ognjišče molili rožni venec za domovino. Molitvi se bodo pridružili tudi škofje.


Občine Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica ustanovile skupen zavod za turizem

Tudi na območju Severne Primorske so se občine začele povezovati na področju turizma. Na nedavni skupni seji občinskih svetov Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica so svetniki soglasno sprejeli odlok o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki naj bi zaživel do jeseni.


Nove dopolnilne dejavnosti za čebelarje

Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.


VIDEO: Pučnik dobil svoje mesto med velikani sodobne evropske zgodovine

Evropski parlament je v minulem tednu odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju na predlog poslanca Milana Zvera poimenuje po enem od očetov slovenske države Jožetu Pučniku. Na ta način je Pučnik dobil prostor med velikani evropske zgodovine, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman.


Poletna muzejska noč vabi

Slovenijo bo drevi spet povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od 18. ure do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalcem. Kulturne ustanove so ob tovrstnih vabilih vedno zelo dobro obiskane.


Novejše novice | Starejše novice