Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Mati Angelica (foto: Splet)
Mati Angelica

Umrla ustanoviteljica televizije EWTN, mati Angelica

Cerkev po svetu | 29.03.2016, 19:59 Marta Jerebič

Na velikonočno nedeljo, 27. marca, je v 93. letu starosti umrla ustanoviteljica Svetovne katoliške televizijske mreže (EWTN), mati Marija Angelica. Pogrebna slovesnost bo v petek, 1. aprila, prenos pa bo seveda zagotovila njena televizijska mreža.

Rodila se je leta 1923 kot Rita Antoinette Rizzo v mestu Canton v ameriški zvezni državi Ohio. Stara 21 let je vstopila v red Ubogih klaris stalnega češčenje in dobila ime sestra Marija Angelica od Oznanjenja. Leta 1956 je čakala na težko operacijo na hrbtenici ter obljubila, da če bo Bog dovolil, da ponovno shodi, bo ustanovila samostan. In res ga je: leta 1962 je bil v kraju Irondale v Alabami posvečen samostan Naše Gospe Angelske. Tukaj se je tudi počasi oblikovalo poslanstvo matere Angelice. Imela je poseben pristop k poučevanju katoliške vere, kar jo je vodilo k različnim predavanjem v župniji, izdaji brošur in knjig, sledili so nastopi na radiu in televiziji. Leta 1980 je garažo svojega samostana spremenila v televizijski studijo.

Čeprav je imela samo srednješolsko izobrazbo, nobene izkušnje s področja televizijskega dela in samo dvesto dolarjev na banki, je mati Angelica 15. avgusta 1981 začela z uradnim oddajanjem Večne svetovne televizijske mreže (EWTN) ter prevzela mesto glavnega in izvršnega direktorja. Od vsega začetka je odločno zavračala vsako vrsto plačljivih oglasov, s katerimi bi lahko financirala svojo mrežo; oprla se je zgolj na darove gledalcev, četudi je bila večkrat blizu bankrota.

Danes, po 34 letih, Svetovna katoliška televizijska mreža velja za največjo katoliško mrežo na svetu. Oddaja na enajstih ločenih televizijskih kanalih v različnih jezikih in doseže več kot 264 milijonov gospodinjstev v 145 različnih državah. Mreža danes obsega tudi več radijskih postaj, spletno in digitalno oddajanje, dnevno informiranje o dogodkih svetovnih razsežnosti in založniško skupino.

Mati Angelica je slovela po svojem smislu za humor in izrednem čutu za komuniciranje in posredovanje katoliške vere, tako katoličanom kot nekatoličanom. Od leta 1983 je imela tudi svojo, izjemno priljubljeno televizijsko oddajo Mati Angelica Live, ki se je prevajala v španščino, nemščino in ukrajinščino.

V Irondalu je ustanovila tudi moško vejo redovne skupnosti z imenom Frančiškanski misijonarji večnega sveta. Leta 1995 je začela z gradnjo novega samostana in cerkve na območju Hancevilla. Samostan Naše Gospe Angelske in svetišče Presvetega zakramenta sta bila posvečena decembra 1999. Cerkev danes velja za eno najbolj obiskovanih turističnih točk v ameriški zvezni državi Alabama.

Preden je odstopila z mesta glavnega in izvršnega direktorja televizijske mreže leta 2000, je revija Time magazine mater Angelico opisala kot najvplivnejšo rimokatoliško žensko v Ameriki. Leta 2009 ji je papež Benedikt XVI. podelil prestižno nagrado Pro Ecclesia et Pontifice za njeno zvesto in izjemno služenje rimokatoliški Cerkvi.

Skozi življenje so jo spremljale tudi bolezni. Na božični večer 2001 je doživela kap, kar ji je odvzelo zmožnost govora. Zadnja leta je mati Angelica preživela v molitvi in tišini, v krogu svojih sosester v samostanu, ki ga je zgradila v Hancevillu.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...