Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
vabljeni na tombolo (foto: Nataša Ličen)
vabljeni na tombolo

40. dobrodelna tombola "Posveti svoj čas" v Št. Petru

Sociala | 24.02.2016, 13:18 Nataša Ličen

Znamenita tombola, glede na visoki jubilej ji pritiče takšen naziv, je bila včasih misijonsko obarvana, predvsem v sodelovanju s p. Mihom Drevenškom. Zadnja leta pa s tombolo podpirajo in pomagajo mladim v Bolgariji. Prihaja tudi do izmenjav med Višjo šolo za gospodarske poklice Št. Peter na avstrijskem Koroškem in bolgarsko turistično šolo Ivan Marangosov v Ostrezu. Letošnja dobrodelna tombola bo v četrtek, 3. marca, s pestrim kulturnim, gastronomskim ter seveda duhovnim programom, ki ga v veliki večini pripravljajo mladi sami. Vabljeni.

Simona Stoilkova in Katarina Kelich: "Sva dijakinji tretjega letnika in tombola je priložnost za dobro delo in obenem tudi za učenje priprave projektov. Gre za zahtevno delo, kar spoznavamo letos ob organizaciji. Toliko je stvari, ki jih je treba urediti, skoordinirati, pripraviti in podobno, zelo zahtevno opravilo, ki si zasluži pozornost obiskovalcev. Veliko truda smo vložili v pripravo letošnje tombole, iskreno povedano. Želimo pomagati našim sovrstnikom, dijakom iz Bolgarije, ki se tako prisrčno razveselijo čokolade, ki nam ne pomeni nič posebnega, oni pa so polni veselja in iskric v očeh, želimo jim pomagati, da bi imeli tudi oni takšne možnosti, kot jih imamo mi in prihodnost, kot se obeta nam. V Bolgariji, čeprav je evropska država, je več revščine, pozna se teža dolgoletnega komunizma, ki je zaprl poti vizije, nihče za nič ni odgovoren, marsikaj propada." 

Višja šola za gospodarske poklice
Višja šola za gospodarske poklice © ARO

S. Urša Šebat, šolska sestra: "Letošnja tombola je naša jubilejna. Odvijala se bo v sklopu Kontaktnega tedna dekanije Rožek. Tombola se je pred štirimi desetletji začela z idejo s. Lucije Klemenjak, z vso vnemo jo je potem dolga leta nadaljevala s. Serafina Roblek. Zbran denar so tedaj namenili študentom teologije, največkrat iz Indije. Tombole so bile na začetku preproste, glavni dobitek so bile recimo drsalke, ki so se jih dekleta zelo razveselila. S tombolo mladim v Bolgariji lahko dvignemo voljo, jim pokažemo ali jih spodbudimo, da tudi sami kaj naredijo, jim damo dodatno motivacijo, da se lahko kaj spremeni. Naši dijaki pa ob tem spoznajo, da je dobro delati dobro in da dobrine, ki nas obkrožajo, način življenja, ki ga živimo, niso in ni samoumevno."

Gostje
Gostje © Nataša Ličen

Program tombole 3.3.

Ob 18. uri vabljeni v kapelo šolskih sester v Št. Peter na obhajanje svete maše, ki jo bo, ob somaševanju dekanijskih duhovnikov, daroval škof Alois Schwarz. Oblikovali jo bodo mladi. Letošnje geslo tombole in celotnega dogajanja je "Posveti svoj čas". Ob 19. uri bo pogostitev za vse udeležence, ker se letos pripravljajo tudi na izpit mladega barmana, so se odločili, da bodo med pogostitvijo delali koktaile in tudi od teh namenili izkupičem dijakom iz Bolgarije. Ob 20. uri pa se začne tombola v Ražunovi dvorani. Sodeloval bo šolski pevski zbor, makedonska folklorna skupina, ki bo približala kulturo bolgarskih prijateljev. To bo vesela, zahvalna in kulturna prireditev, pa tudi v Letu usmiljenja, dobrodelna in namenjena pomoči finančno šibkejšim in z manj priložnostmi. V postnem času smo še posebej vabljeni k darovanju svoejga prostega časa, da bi videli več, da bi videli luč, ki jo Bog prižiga v naših srcih, da bi svetili in posvetili čas tudi drugim.

Vabilo na vsebinski teden
Vabilo na vsebinski teden © ARO

Sociala, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.