Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Karitas: Postne akcije

Cerkev na Slovenskem | 07.02.2016, 18:55 Petra Stopar

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je za letošnji post, ki se bo začel v sredo, enako kot v preteklem letu pripravila tri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih Jugovzhodne Evrope in vabilo k poglobitvi petkovega posta.

V tokratni oddaji Karitas smo predstavili postne akcije. Letošnja spodbuda 40 dni brez alkohola nosi naslov »Vsak dan je nov začetek!«. Vabi k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, bolezni in nesreč, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola. Karitas vabi, da se akcije udeležimo osebno ali kot župnijska skupnost in v postu v znamenju solidarnosti ne uživamo in ne strežemo alkohola. Spodbuda se bo začela 10. februarja in končala na veliko soboto, 26. marca. V ta namen bosta tudi romanji na Brezje (13. februarja) in na Sveto Goro (6. marca).

Karitas v postnem času tudi letos nadaljuje akcijo »Ne pozabimo«, preko katere Škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah. V Albaniji v Elbasanu podpirajo oskrbo petdeset zapuščenih otrok in mladih v domu pri sestrah. V Gramshu pa omogočajo delo s. Vide Gerkman pri negi invalidnih in ostarelih na domu, delovanje ambulante ter materialni pomoči najrevnejšim. Karitas pa pomaga tudi v Srbiji ter v BiH.

V sodelovanju z župnikom Alešem Tomaševićem in revijo Magnificat je Karitas za letošnji postni čas pripravila gradiva za oblikovanje bogoslužja na postne petke in križev pot odvisnika. K poglobitvi posta ob petkih nas po mnenju Slovenske Karitas vabi tudi leto usmiljenja, v katerem smo. Vsa gradiva Karitas za postne akcije so na voljo na spletni strani www.karitas.si/post. Za dodatna gradiva se lahko obrnete na naslov info@karitas.si.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.