Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Otroci so bogastvo Madagaskarja (foto: Izidor Šček)
Otroci so bogastvo Madagaskarja

Pustna sobotna iskrica 2016

Madagaskar_2015 | 04.02.2016, 15:22 Jure Sešek

Tudi letos bo Pustna sobotna iskrica skušala pomagati Madagaskarju, ljudem, ki smo jih pred meseci v akciji Dobroti dajemo glas imeli priložnost tudi spoznati. Misijon Ampitafa, ki ga je kot del Akakamasoe Petra Opeke začel misijonar Janez Krmelj, ima v svojem središču bolnišnico in porodnišnico, v kateri bi z darovi poslušalcev radi obnovili predporodni sobi in kuhinjo.

V Ampitafa sta pred dobrimi desetimi leti zrasli bolnišnica in porodnišnica. Gradnjo stavb so začeli na kraju, ki je bil dotlej namenjen paši govedi in ima naravno zavetje za pastirje. Danes ponuja zatočišče materam, novorojenčkom in otrokom, ki prihajajo na preglede. Misijon ima vodno zajetje, elektriko, ki je sicer odvisna od pretoka bližnje reke, pa vendar omogoča bolnišnično oskrbo. Tudi sami smo pred meseci lahko spoznali v kako slabih razmerah matere čakajo na porod, videli, da tudi kuhinja, ki je namenjena pripravi obrokov za porodnice, potrebuje nujno obnovo.

Vabljeni na pustni ples z dobrim namenom
Vabljeni na pustni ples z dobrim namenom © Andrej Jerman

Otok je še vedno na prvem mestu po številu umrlih otrok, tudi novorojenčkov. Porodnišnica je v minulih letih poskrbela za to, da večina novorojenih otrok preživi. Žal se starši še vedno pogosto prepozno odločijo za obisk porodnišnice, slepo zaupajo vračem ali upajo na čudežno rešitev. Ob pogledu na predporodni sobi nam je zmanjkalo besed. Gre namreč za hladne, umazane in na pogled precej zanemarjene stene, med katerimi ni ničesar. Matere in njihovi sorodniki ležejo na preprosto slamnato preprogo, ki jo prinesejo s seboj in jo razprostrejo na umazan beton. To je vse! V neposredni bližini je kuhinja, v kateri z ogljem pripravljajo obroke za porodnice. Kuhajo sorodniki, ki pridejo z materjo in jo čez nekaj dni z novorojenčkom pospremijo domov.

Sončni zahod na misijonu Ampitafa
Sončni zahod na misijonu Ampitafa © Izidor Šček

Ko smo Janezu Krmelju sporočili, da bo letošnja Pustna sobotna iskrica namenjena obnovi porodnišnice, je zapisal: „Kar nasmejal se mi je obraz. Res velikanska priložnost za našo bolnišnico. Z veseljem bomo izboljšali obstoječe prostore, ki so potrebni obnove. Pločevino bo treba prebarvati, saj je streha zaradi slabe kakovosti in soli v zraku močno zarjavela. Kuhinja je v nevzdržnem stanju, skrajno nezdrav je dim, ki ga zadržujejo stene. Radi bi dosegli higienski minimum. Prostori za spremljevalce bolnika so popolnoma brez opreme. Potrebno bi bilo prepleskati vse prostore ter položiti ploščice na stene, da lahko sorodniki porodnic pomijejo za seboj, ko odidejo. Zaradi prostorske stiske so vse mamice po porodu v istem prostoru. Radi bi dogradili dodatne prostore, vsaj tri. Verjamem, da bo dar poslušalcev radia Ognjišče velika pridobitev za našo porodnišnico, kjer se letno rodi okrog 230 in več otrok.“

Letos zbrana sredstva bodo torej namenjena življenju, ki ga na Madagaskarju vedno znova razumejo kot Božji dar in nujni pogoj preživetja družin, naroda in vsakega posameznika. Za obnovo predporodnih sob in kuhinje boste lahko darovali to soboto, v radijski akciji od desete ure naprej in na pustnem plesu z dobrim namenom, ki se bo v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava začel ob dvanajstih.

Družinske maske vsako leto bogatijo ples
Družinske maske vsako leto bogatijo ples © Rok Mihevc

Za dobro voljo bosta v soboto skrbela Ansambel Skrivnost in Romana Krajnčan. Vabljeni, da pustnemu rajanju dodamo dobrodelno vsebino!

Pokroviteljica prireditve je Pivovarna Union, ki je naša zvesta spremljevalka dobrodelnega pustnega plesa že veliko let. Roko je podal tudi Mercator, ki bo daroval 2500 krofov.

Madagaskar_2015
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...