Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na samo jutro svečnca

Slovenija | 02.02.2016, 10:38

Oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo prepletali s svečniškimi kolednicami, ki smo jih posneli na terenu ob različnih srečanjih s pevci.

Na svečnico je v cerkvenem bogoslužju spomin na Marijino „očiščevanje“, na dogodek, o katerem poroča evangelij. Po judovski postavi je morala vsaka mati 40. dan po rojstvu sina priti v tempelj in tam darovati, da je spet pridobila „obredno čistost“, ki jo je bila s porodom izgubila.

Svojevrstna šega, povezana s svečnico, tako imenovana svečarija, izdelovanje sveč za cerkvene in domače potrebe, je bila živa pred drugo svetovno vojno in se je razlikovala od obrtnega svečarstva. Sveče so postavili na posebno ogrodje, imenovano stavnica in jih 2. februarja darovali med mašo. Na svečnico še danes v cerkvah blagoslavljajo sveče za cerkveno svečavo in tiste, ki jih verniki prinesejo k blagoslovu za svoje potrebe.

Viri poročajo, da svečniško koledovanje ni zelo staro in naj bi bilo mlajše od trikraljevskega. Kdaj naj bi nastalo, ne vemo, ker so najstarejša poročila o tem šele iz sredine 19. stoletja. Razširjeno naj bi bilo na Štajerskem, Dolenjskem in v Podjuni na Koroškem. Sprva so koledovali le moški, kasneje so jih začele nadomeščati tudi ženske. Marsikje so zaradi drugačnega načina življenja, zlasti po drugi svetovni vojni, obredne pesmi v svoji prvotni vlogi, kot sestavni dele šege, zamrle. Ker so se pesmi v spominih pevcev ohranile, so ponekod šege povezane z njimi, na novo obudili. Koledniki hodijo od hiše do hiše in s seboj nosijo miniaturno Marijino kapelico. Po vsebini se svečniške kolednice naslanjajo bodisi na evangelijsko poročilo o Marijinem darovanju v templju in srečanju s Simeonom, ali modrujejo o pomenu in uporabi sveč v življenju ali častijo „Marijo svečansko“, nekatere pa vsebujejo še darovanjske kitice, kakršne poznamo iz novoletnih kolednic.

V oddaji so svečniške kolednice zapeli pevke iz Ložnice pri Makolah, pevke iz Gorišnice, mlade pevke Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, pevci iz Libelič, pevci iz Jesenic na Dolenjskem, Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju, pevci iz Tepanja, pevke iz Lipovcev, pevci iz Vitanja, pevke s Tinja ter člani okteta Lipa in pevci Pustrovžeki s Keblja.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...