Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Maškare (foto: Rok Mihevc)
Maškare

VIDEO: V soboto bo Pustna sobotna iskrica

Madagaskar_2015 | 01.02.2016, 14:03 Jure Sešek

Priprave na letošnji pustni ples z dobrim namenom se bližajo sklepnemu dejanju. Pripravljamo se na zbiranje sredstev, ki bodo namenjena obnovi predporodnih sob in kuhinje v porodnišnici na Madagaskarju. Veselimo se pustnega plesa, ki bo v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu in pričakujemo odziv dobrih ljudi, ki bodo prisluhnili radijskemu klicu po pomoči. Telefonsko zbiranje bomo začeli ob desetih, ples prihaja ob dvanajstih. To soboto!

Ko smo pred meseci v akciji Dobroti dajemo glas, ki nas je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije popeljala na delovno akcijo na Madagaskar, smo razmišljali tudi o namenu letošnje Pustne sobotne iskrice. Našli smo ga v misijonu na katerem deluje Janez Krmelj, v porodnišnici, ki že osem let pomaga pri rojevanju novega življenja, vrednoti, ki mnogim Malgašem pomeni vse na svetu.

Tudi letos pomagamo Madagaskarju
Image 20220 © Jure Sešek

Janez Krmelj je takole predstavil porodnišnico, ki je središče misijona sredi nepreglednih gozdnih prostranstev: „Porodnišnica je velika dobrina za naše ljudi. Zavedajo se, da rešuje življenja, smrtnost novorojenčkov je od začetka dela naše porodnišnice veliko manjša, kot je bila pred leti. Vse naredimo, da rešimo življenje! V porodnišnici imamo od 220 do 250 porodov na leto. V osmih letih smo dosegli lepe rezultate. Nekdaj je veliko mater umrlo pri porodu, zato smo na začetku našega misijona prosili za denar, s katerim bi zgradili porodnišnico. Prek Akamasoe smo lahko zgradili tudi bolnišnico in osebje, ki bi ga v našem delu Madagaskarja sicer zelo težko dobili.“

Veseli smo, da se po nekaj letih znova vračamo v Ampitafa, kjer je misijonar Janez Krmelj, z buldožerjem, ki je bil tudi sad Pustne sobotne iskrice, zgradil več kot sto kilometrov cest. „Hvaležen sem za vse darove iz Slovenije. Trudimo se, da vaši darovi dosežejo tukajšnjega malega človeka. Včasih smo do sosednjih občin hodili ure in ure, danes imamo ceste in avto, ki močno skrajša naše poti!“

Romana Krajnčan
Romana Krajnčan © Osebni arhiv

Romana Krajnčan bo poskrbela za najmlajše maškare, njihov ples in veselo pesem!

Na Pustni Sobotni iskrici bosta nastopila Ansambel Skrivnost in Romana Krajnčan. Za dobro voljo bomo skušali skrbeti tudi radijski sodelavci, predvsem pa računamo na dobro voljo maškar, ki ste toplo vabljene na ples, ki se bo v soboto začel ob 12. uri!

Ansambel Skrivnost
Ansambel Skrivnost © Osebni arhiv

Ansambel Skrivnost bo na odru razkril glasbene skrivnosti ... Nasmejana dekleta znajo poskrbeti za veselo vzdušje!

Staršem sporočamo, da bomo na toplem, pod streho, v družbi prijaznih soplesalcev, vsi z dobrim namenom: pomagati Madagaskarju! Pridite, vabljeni, da nam bo res uspelo!

Madagaskar_2015
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.