Alen SalihovićAlen Salihović
Oborožena skrajneža (foto: Wikipedia)
Oborožena skrajneža

Cia: Islamska država lahko izdela in že uporablja kemično orožje

Svet | 12.02.2016, 12:58

Strah mednarodne skupnosti, da pripadniki Islamske države lahko izdelajo kemično orožje in ga tudi uporabljajo, bi lahko bil upravičen. Na to je na zaslišanju v ameriškem kongresu pred dnevi opozoril ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper, zdaj je to v pogovoru za televizijo CBS potrdil še direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan.

Prvi mož Cie je povedal, da je zabeleženih več primerov, ko so skrajneži uporabili kemično orožje na bojišču, imajo tudi lastne kapacitete za izdelavo manjših količin klorovega plina in iperita. "Obstajajo poročila, da ima Islamska država dostop do kemičnih sestavin in streliva, ki ju lahko uporabi."

Brennan je opozoril, da bi utegnili islamisti kemično orožje izvoziti na Zahod v zameno za denar. "Mislim, da možnost za to vedno obstaja. Zato je tudi tako pomembno, da prekinemo različne transportne in tihotapske poti, ki jih uporabljajo."

Na vprašanje, ali Američani na terenu iščejo morebitna skladišča kemičnega orožja in laboratorije za njegovo izdelavo, je odgovoril: "Ameriški obveščevalci so dejavno udeleženi v prizadevanja za uničenje Islamske države in skušajo na vse načine dobiti čim boljši vpogled v kapacitete teroristov na terenu v Siriji in Iraku."

Pogovor z Brennanom bo na televiziji CBS v celoti objavljen v nedeljo. Pred tem so razkrili nekatere zanimivejše dele.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...