Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nato bo okrepil pomorsko misijo za boj proti tihotapcem migrantov

Svet | 11.02.2016, 15:47 Petra Stopar

V Bruslju se je sklenilo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov članic zveze Nato. Ministri so sklenili, da bo zavezništvo naredilo več za preprečevanje tihotapljenja v Egejskem morju, tako da bo Natova nadzorna pomorska misija takoj preusmerjena v morje med Grčijo in Turčijo.

»Z ministri smo se strinjali, da bo Nato na skupno prošnjo Nemčije, Grčije in Turčije podprl reševanje begunske in migrantske krize. Naš cilj bo sodelovati v mednarodnih prizadevanjih za boj proti nezakoniti trgovini z ljudmi in nezakonitemu preseljevanju v Egejskem morju. Natova pomorska misija se v Sredozemlju trenutno nahaja pod nemškim poveljstvom, njena nadaljnja naloga pa bo izvidništvo, spremljanje in nadzor, pri čemer bo tesno sodelovala z evropsko agencijo za zunanje meje Frontex,« je povedal Jens Stoltenberg na novinarski konferenci po današnjem zasedanju v Bruslju.

Obstoječim trem ladjam naj bi se pridružile še dodatne. Interes za sodelovanje je pokazala tudi Slovenija, saj kot je povedala obrambna ministrica Andreja Katič, bi lahko znova ponudila ladjo Triglav. Tudi sicer se bo po njenih besedah naša država dejavno vključila v operacijo v Egejskem morju, a bo možnosti sodelovanja še proučila. Je pa generalni sekretar ob tem poudaril, da Natova naloga ne bo ustavljanje ali vračanje čolnov z begunci, ampak samo obveščanje grške in turške obalne straže in omenjenih pristojnih organov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg © www.nato.int

Sestanki ministrov osredotočeni tudi na boj mednarodne koalicije proti Islamski državi

Ministri, ki so tudi predstavniki članic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA za boj proti skrajni Islamski državi, so se po Stoltenbergovih besedah tudi načelno strinjali, da bodo v odgovor na ameriško prošnjo v Turčijo napotili Natova izvidniška letala awacs. Stoltenbergu se zdi ta prispevek zelo pomemben in logičen, saj kot pravi, je boj proti ISIS globalen: »Podpora koaliciji ni nič novega, novo je to, da ji bomo tokrat omogočili tudi omenjena letala.« Njihovi radarji so, kot pravi, zelo zmogljivi, saj lahko izsledijo in prepoznajo več kot 400 kilometrov oddaljena letala in so kot neke vrste leteča poveljstva, ki vzpostavljajo povezave med letali in usklajujejo zračne napade koalicije.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je medtem odzval na pritiske Evropske unije in Združenih narodov, naj njegova država še naprej sprejema sirske begunce. Kot je znano, je v zadnjih dneh proti Turčiji pobegnilo več kot petdeset tisoč Sircev iz Alepa, ki ga oblegajo ruske zračne sile in sirska vlada. Erdogan je poudaril, da bo Turčija do neke točke v zvezi s sirsko krizo potrpežljiva, a bo nato morala sprejeti potrebne ukrepe. Predsednika Evropske komisije in sveta je opozoril, da bo prišel čas, ko bo beguncem pustila izven svojih meja, da bodo lahko potovali v Evropo. Prepričan je, da je njegova država pri sprejemu in oskrbi beguncev doslej naredila največ od vseh.

Operacija, reševanje, čolni, migranti
Operacija Poseidon, reševanje, čolni, migranti © Evropska komisija

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.