Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ameriška zastava (foto: Wikimedia Commons)
Ameriška zastava

Trump in Sanders velika zmagovalca v New Hampshiru

Svet | 10.02.2016, 13:53

Predsedniška tekma v ZDA postaja vse bolj zanimiva. Na strankarskih volitvah v New Hampshiru sta slavila: pri republikancih Donald Trump in pri demokratih Bernard Sanders. Nista le izpolnila, ampak celo presegla ankete, ki so jima napovedovale zanesljivo zmago. Medtem ko je postalo jasno, da pri republikancih za zdaj ni kandidata za predsedniško nominacijo, ki lahko ustavi Trumpa, je pri demokratih boj zdaj bolj izenačen.

V New Hampshiru, ki po številu delegatov na strankarskih volitvah niti ni tako pomembna zvezna država, je Trump pri republikancih osvojil približno 35 odstotkov glasov. "Amerika bo z nami spet velika," je po tem uspehu povedal Trump. Za njim so se v New Hampshiru zvrstili John Kasich, Ted Cruz, ki je zmagal v Iowi, Jeb Bush in Marco Rubio. Vsi omenjeni bodo zagotovo nadaljevali tekmo, ker se ta seli na jug.

Da bo v Južni Karolini in Nevadi, ki sta naslednji na vrsti, vlogo favoritinje pri demokratih upravičila Hillary Clinton, upa strankino vodstvo. V New Hampshiru jo je Sanders premagal kar s 60 proti 39 odstotkom. "Ljudje so prišli volit v velikem številu in to se bo zgodilo po vsej državi."

Demokratom se, tako kaže, obeta ponovitev leta 2008, ko se je tekma med zdajšnjim predsednikom ZDA Barackom Obamo in Clintonovo vlekla skoraj do konvencije. Odgovora o končni predsedniški nominaciji tudi pri republikancih strankarske volitve v Južni Karolini in Nevadi, ki bodo še ta mesec, ne bodo dale, prav tako verjetno še ne bo nič novega niti po tako imenovanem super torku, to je 1. marcu, ko bo na vrsti 12 zveznih držav in ozemlje Ameriške Samoe.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...