Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ban ki Mun (foto: www.eu2008.si)
Ban ki Mun

Prvi mož Združenih narodov predstavil agendo za človečnost

Svet | 10.02.2016, 12:43

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval k prenovi sistema zagotavljanja mednarodne človekoljubne pomoči v svetu. Ta bi morala biti po njegovih besedah osredotočena tudi na zagotavljanje dolgoročnih potreb ljudi, ki se soočajo s skrajnimi razmerami.

V tako imenovani agendi za človečnost je Ban Ki Mun razgrnil priporočila za celovit pristop zagotavljanja človekoljubne pomoči na prvem Svetovnem humanitarnem vrhu, ki naj bi bil spomladi v Turčiji. Prenovljen sistem bi moral po njegovem stremeti k preprečevanju sporov, njihovemu predvidevanju, zaščiti ljudi, dolgoročnemu načrtovanju pomoči, pravičnemu razdeljevanju pomoči, ločevanju med razvojno in človekoljubno pomočjo ter k dolgoročnejšemu razvojnemu vlaganju. "Če pogledamo celostno, agenda za človečnost določa ključne ukrepe in strateške premike, ki jih potrebuje svet. Naše želje so ambiciozne, a trenutne krize ter potrebe in pričakovanja več sto milijonov ljudi pomenijo, da moramo agendo za človeštvo tudi uresničiti. To lahko storimo le s skupnim delom in z zavezami o teh skupnih temeljnih odgovornostih na najvišji politični ravni v Istanbulu."

Ban Ki Mun predvideva, da se bo število ljudi, ki živijo na nemirnih območjih oziroma območjih s krhkim mirom, v prihodnosti še povečevalo - z zdajšnjih 1,4 na 1,9 milijarde leta 2030. Kot opozarja, bodo h krhkosti položaja prispevale tudi podnebne spremembe.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...