Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež misijonarjem usmiljenja: Grešnika pokriti s pregrinjalom usmiljenja

Cerkev po svetu | 10.02.2016, 10:25 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo mašo na današnjo pepelnično sredo daroval ob 17. uri v vatikanski baziliki, ob tem bo podelil mandat misijonarjem usmiljenja, ki jih je že včeraj sprejel v avdienco. Gre za duhovnike, ki bodo imeli pooblastilo, da odpuščajo tudi grehe, katerih odveza je pridržana Apostolskemu sedežu. Sveti oče je poudaril, da morajo grešnika pokriti s pregrinjalom usmiljenja.

Papež Frančišek je misijonarjem usmiljenja dejal, da mora grešnik v spovednici začutiti materinsko navzočnost Cerkve, ki skesanca sprejema in ga ljubi.

»Ne pozabimo: pred nami ni greh, ampak skesan grešnik. Oseba, ki čuti željo, da bi bila sprejeta in bi ji bilo odpuščeno

Če skesanec zaradi togosti ne izkusi sprejetosti, je to velika škoda za vero samo, je dejal papež in nato poudaril, da morajo grešnikom pri spovedi pomagati, da premagajo sram. »Sram je intimen občutek, ki se zareže v osebnostno življenje. Od spovednika zahteva držo spoštovanja in ohrabritve.«

Sveti oče je spovednike ob tem pozval, naj se spoved ne spremeni v zasliševanje. Spovedniki niso poklicani soditi z občutkom vzvišenosti, kakor da bi bili sami imuni na greh. Izgubljene ovce se nazaj v stajo ne pripelje »s kijem sodbe«, ampak s svetostjo življenja, ki je načelo prenove in reforme v Cerkvi.

»Biti spovednik v skladu s Kristusovim srcem pomeni grešnika pokriti s pregrinjalom usmiljenja, da se ne bi več sramoval in bi lahko pridobil nazaj radost svojega sinovskega dostojanstva,« je dejal papež.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.