Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sirija (foto: Radio Vatican)
Sirija

Združeni narodi sirski režim obtožujejo iztrebljanja ujetnikov

Svet | 09.02.2016, 16:53

Komisija Združenih narodov za Sirijo je tamkajšnje oblasti obtožila iztrebljanja ujetnikov. Trdi, da gre za vojne zločine. V svojem zadnjem poročilu pripadnikom režima Bašarja Al Asada očita mučenje, pretepanje do smrti ter odrekanje hrane, vode in zdravniške oskrbe ujetnikom. Od začetka državljanske vojne pred skoraj petimi leti naj bi jih bilo na različnih območjih ubitih na tisoče.

"Množičen obseg smrti ujetnikov nakazuje, da je sirska vlada odgovorna za dejanja, ki dosegajo raven iztrebljanja in zločinov proti človečnosti," je bil odločen Paulo Pinheiro. Poročilo komisije Združenih narodov, ki jo vodi, temelji na približno 55 tisoč fotografijah neimenovanega vira in 621 intervjujih z več kot 200 nekdanjimi ujetniki. Predstavniki sirske vlade so vse obtožbe zavrnili, a niso podali nikakršnih pojasnil. Da golo zanikanje ni dovolj, je bil ob tem jezen Pinheiro.

Omenjeno poročilo prav tako podrobno našteva grozljive zlorabe v improviziranih zapornih centrih, ki jih vodi skrajna Islamska država. Ta izvaja pokole, mučenja in tudi usmrtitve otrok.

Komisija Združenih narodov je že večkrat pozvala Varnostni svet, naj dogajanje v Siriji predloži Mednarodnemu sodišču za vojne zločine. Zdaj zahteva tudi usmerjene ukrepe proti posameznikom, agencijam in skupinam, osumljenih naštetih kršitev in zločinov.

Dogajanje z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek. "Želim, da bi pomagali z velikodušno solidarnostjo, kar je nujno za zagotovitev preživetja in zaščito dostojanstva ljudi. Mednarodno skupnost pa pozivam, naj ne hranila truda pri prizadevanjih za nujna pogajanja med sprtimi stranmi. Le politična rešitev spora bo lahko zagotovila prihodnost sprave in miru," je sveti oče poudaril ob nedeljskem opoldanskem nagovoru. Hkrati je pozval k molitvi za Sirijo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.