Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče (foto: Izidor Šček)
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče

Kardinal Parolin o celibatu

Cerkev po svetu | 09.02.2016, 07:31 Marta Jerebič

Na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu je prejšnji teden potekal simpozij o celibatu kot pozitivni vrednoti, načinu svobodne podaritve in potrditve lastnega 'da' Bogu. Simpozij se je sklenil s predavanjem vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, ki je izhajal iz predpostavke, da je celibat pot svobode, poklicanost, Božji dar Cerkvi.

Izraža globoko vez med duhovnikom in ljudstvom. Duhovnik svoje ljudstvo in Cerkev ljubi z nerazdeljenim srcem, z zastonjsko in popolno predanostjo. Kardinal je ob tem poudaril, da poklicanost v celibat ni v nasprotju s srečo in polnostjo. A sprejet je lahko zgolj v odnosu z Učiteljem, zaradi želje, da bi bolj ljubili. Kot predpis ima temelj v klicu, kar pomeni, da se ne podari življenja zaradi spoštovanja nekega predpisa, temveč se ga podari neki osebi, ki je Bog. Na ta način življenje postane dar za vse ljudi, za Cerkev in za svet. Dar, za katerega je potrebno vsak dan skrbeti in ga varovati.

Navkljub vsem oviram in ugovorom tekom stoletij je katoliška Cerkev tako še naprej prepričana o primernosti odločitve, da duhovniški red podeli le moškim, ki jih Bog pokliče k daru čistosti in absolutnega ter trajnega celibata. V celibatu je duhovnik namreč svoboden, da v Kristusu ljubi vse. Ne predstavlja odsotnosti odnosov, ampak prostor zanje. Celibat je za duhovnika priložnost, da v globini in resnici skrbi za konkretne osebe, ki jih srečuje v vsakdanu. Njegova ljubezen pa je svobodna, kajti ne vsebuje navezanosti ali želje po posedovanju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.