Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: L'Osservatore Romano)
Papež Frančišek

Papež odgovorne prosil, naj sprte v Siriji čimprej spravijo za pogajalsko mizo

Svet | 07.02.2016, 16:05 Tone Gorjup

Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi razmišljal o nedeljskem evangeliju, ki govori, kako je Jezus poklical prve učence. Preprosti in „pod kožo krvavi“ ribiči se niso čutili vredne, da bi se odzvali. Po papeževih besedah jih je Gospodova usmiljena ljubezen opogumila, da so pustili mreže - staro in življenje in šli za njim. Jezus tudi danes kliče na podoben način. Papež je ob tem nekaj besed namenil spovednikom, ki so predvsem posredovalci božjega usmiljenja. Po opoldanski molitvi je zbrane povabil k solidarnosti s trpečimi v Siriji in ponovil, da je edina rešitev za to deželo, politična. Nagovoril je tudi italijanske vernike, ki imajo danes narodni dan za življenje.

Papež Frančišek se je najprej posvetil razlagi evangelija, ki govori o srečanju Jezusa z ribiči ob Genezareškem jezeru. Po neuspešni noči so na njegovo besedo še enkrat vrgli mreže in ne zamen. Ob spoznanju, da to ni človeško delo, so se zavedli svoje grešnosti. Zato je Peter rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« Jezusov mu je odgovoril: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« Ribič iz Galileje je zaupal tem besedam, pustil vse in šel za njim, ki je postal njegov Učitelj in Gospod. Enako sta storila tudi Jakob in Janez, ki sta bila Simonova družabnika. To je logika, ki vodi Jezusovo poslanstvo in poslanstvo Cerkve: iskati - 'loviti' može in žene, ne zaradi „prozelitizma“, ampak, da bi vsem povrnili polno dostojanstvo in svobodo, prek odpuščanja grehov. Bistveno v krščanstvu je širiti poživljajočo in zastonjsko ljubezen Boga, z držo sprejemanja in usmiljenja do vseh, da bi se vsakdo lahko srečal z Božjo nežnostjo in imel polnost življenja. Na tem mestu se je papež Frančišek posebej obrnil na spovednike. Ti so prvi, ki morajo posredovati Očetovo usmiljenje, in sicer po Jezusovem zgledu; tako kot sta delala sveta brata, pater Leopold in pater Pij. Potem pa je nadaljeval: Današnji evangelij nas sprašuje ali znamo resnično zaupati v Gospodovo besedo? Ali si pustimo vzeti pogum zaradi naših padcev? V tem svetem letu usmiljenja smo poklicani bodriti vse, ki se počutijo grešnike in nevredne pred Gospodom, potrte zaradi lastnih napak, je še dejal.

Papež o Siriji

Po opoldanski molitvi je papež Frančišek povedal, da s skrbjo spremlja dramatično usodo civilnega prebivalstva v Siriji, ki se umika z območja spopadov, da bi si rešilo življenje. Prosil je za solidarnost z njimi, mednarodno skupnost pa pozval, naj stori vse, kar je v njeni moči, da bi sprte strani čimprej sedle za pogajalsko mizo. Pri tem je ponovil, da le politična rešitev lahko vodi v prihodnost, ki bo prinesla spravo in mir tej trpeči deželi. Vse verne pa je prosil, naj z molitvijo podprejo ta prizadevanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...