Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: V Mehiki želim biti orodje miru

Cerkev po svetu | 04.02.2016, 10:29 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred obiskom Mehike dal intervju za mehiško tiskovno agencijo Notimex. Poudaril je, da v državo ne prihaja kot eden od svetih treh kraljev, poln darilc, sporočil, idej, rešitev problemov, ampak kot romar. »V mehiškem ljudstvu bom nekaj iskal, vi mi morate nekaj dati, namreč bogastvo vere, ki ga imate,« je dejal papež.

Papež Frančišek je v pogovoru pojasnil, da se je v Mehiki mudil že leta 1970 in 1999. Prvič na srečanju svojega jezuitskega reda, drugič pa s papežem Janezom Pavlom II., ko je izročil svojo posinodalno spodbudo Cerkev v Ameriki. Obakrat je ob tem obiskal guadalupsko Mater Božjo. Do nje občuti 'nežnost' in čuti, da ga varuje. »Kolikokrat sem v strahu pred kakšnim problemom ali se zgodi kaj hudega in ne vem, kaj bi storil. Takrat se zatečem k njej in sam sebi ponavljam: 'Ne boj se, mar nisem na tvoji strani?' To so njene besede:'Ne boj se!'' je povedal papež Frančišek o gvadalupski Mariji.

Spregovoril je tudi o nasilju, preprodaji mamil, korupciji in revščini. Kot je dejal, gre v Mehiko zato, da od prebivalcev prejme najboljše in z njimi moli, da se za probleme najdejo rešitve. »Kajti Mehika nasilja, Mehika korupcije, Mehika trgovanja z mamili, Mehika kartelov ni Mehika, ki jo hoče naša mati,« je dejal papež in poudaril, da je za mir treba delati vsak dan, treba si ga je izboriti.

V Mehiki zato želi biti orodje miru, vendar skupaj z vsem narodom. Kot je pojasnil, je mir rokodelstvo, vsakdanje delo, ki ga narediš z rokami, začenši s tem, kako vzgajaš otroka ali ljubkuješ starega človeka. Vse to so semena miru. Mir se rojeva iz nežnosti, iz razumevanja, mir delamo v dialogu, ne v prekinitvi, to je sploh ključna beseda: dialog. Dialog med vodilnimi, dialog z ljudstvom in dialog v celotnem ljudstvu.

Od Mehičanov si obeta zrelo, obnovljeno, javno živeto in misijonarsko vero. Svet si želi izpričano vero, ki se ne pojavlja zavarjena kot konzerva. »Naša vera nastaja v odnosu, v pogovoru z Jezusom, našim Odrešenikom. Ta vera mora iti ven na cesto, na delovno mesto, izražati se mora v druženju z drugimi, v dialogu, v razumevanju, v odpuščanju.« Frančišek je Mehičane pozval k temu, da se konfliktov ne bi bali, ampak bi za spore v družini, v družbi in gospodarstvu iskali rešitve v veri. Za konec si je Frančišek sposodil besedo matere Božje: 'Ne bojte se iti ven, ne boj se, moj sin, moja hči, mar nisem jaz, tvoja Mati, na tvoji strani?'

Notimex je posnel pogovor s papežem 22. januarja. Namesto klasičnih novinarskih vprašanj so papežu predvajali štiri kratke tematske videe, v katerih Mehičani in Mehičanke izražajo svoja pričakovanja in vprašanja za Frančiška. Papež se bo v Mehiki mudil od 12. do 18. februarja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...