Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Evropski komisar Pierre Moscovici (foto: ec.europa.eu)
Evropski komisar Pierre Moscovici

Evropska unija zaostruje boj proti izogibanju davkom za podjetja

Evropska Unija | 06.02.2016, 15:00 Petra Stopar

Evropska komisija je pripravila novo zakonodajo za zaostritev boja proti izogibanju davkom za podjetja v Evropski uniji. Zahteva, da podjetja davke plačajo tam, kjer ustvarijo dobiček. Bruselj bo pripravil tudi evropski črni seznam davčnih oaz. O predlogih komisije bodo zdaj razpravljali in odločali članice unije in Evropski parlament.

Boj proti davčnim utajam in goljufijam je ena ključnih prednostnih nalog komisije pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja, ki je začela mandat jeseni 2014 v senci afere LuxLeaks. Ta je izbruhnila, ko je skupina novinarjev razkrila razsežnosti spornih dogovorov luksemburških davčnih oblasti in multinacionalk, ki omogočajo izogibanje davkom.

Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je povedal, da se v Evropski uniji na leto zaradi izogibanja davkom v velikih podjetjih vsako leto izgubi približno 70 milijard evrov, kar je več kot petkrat toliko, kot je unija namenila za soočanje z migrantsko krizo lani in letos. »Ta ogromen obseg izgubljenega denarja bi lahko namenili za delovanje javnih šol, bolnišnic ter spodbujanje rasti in zaposlovanja, transporta ali boja proti terorizmu. Za to veliko izgubo morajo plačevati ceno višjih davkov državljani in podjetja, ki poslujejo pošteno in ki so zato nepošteno davčno obremenjena. Na podlagi naših ocen imajo evropska mala podjetja trideset odstotkov višje davčno breme kot multinacionalke, ki se izogibajo davkom,« je pojasnil.

Podlaga za novo evropsko zakonodajo so smernice, ki jih je lani pripravila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Predlogi komisije vključujejo tudi oblikovanje črnega seznama tretjih držav, v katerih so davčne oaze, boj proti agresivnim davčnim praksam velikih gospodarskih družb ter izboljšanje pretoka informacij o obdavčevanju multinacionalk med državami članicami. »Ko bodo članice in Evropski parlament to zakonodajo sprejeli, si bodo davčni organi samodejno začeli izmenjevati ključne podatke o aktivnostih multinacionalk, vključno s podrobnostmi o dobičkih in plačanih davkih po članicah,« je dodal Moscovici.

Odzivi iz Evropskega parlamenta so za zdaj pozitivni. V največji skupini, Evropski ljudski stranki (EPP), so predloge pozdravili kot trenutek resnice, ki bo pokazal, kako iskrene so države. V drugi največji skupini, evropski socialdemokrati (S&D) so jih pozdravili kot »dober prvi korak v pravo smer«, pozdravili so jih tudi evropski liberalci (Alde) in ob tem opozorili, da bodo ukrepanje komisije pozorno spremljali.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...