Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Virus zika (foto: Wikipedia)
Virus zika

Virus zika razglašen za globalno nevarnost za javno zdravje

Svet | 02.02.2016, 07:19

Svetovna zdravstvena organizacija je imela krizno srečanje zaradi izbruha virusa zika. Razglasila je, da predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu, zato je nujen usklajen dogovor. Zaskrbljujoče je, ker se širi tako daleč in hitro z uničujočimi posledicami.

Simptomi okužbe z virusom zika so relativno blagi, podobni gripi. A predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije in prizadetih držav ter mednarodnih strokovnjakov so se na kriznem srečanju strinjali, da obstaja močan sum za vzročno povezanost okužbe z virusom zika med nosečnostjo in mikrocefalijo, čeprav ni znanstveno dokazana. Mikrocefalija je prirojena napaka pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo in možgani. Primerov je vse več, zato so našteti sklenili, da je treba nujno uskladiti mednarodna prizadevanja pri preiskavah in za boljše razumevanje tega odnosa.

Kot je pojasnila generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan, so število obolenj z mikrocefalijo in ostale nevrološke abnormalnosti povečani v Latinski Ameriki, a pomenijo izreden dogodek in nevarnost za javno zdravje tudi drugod. Zato je zdaj prednostna naloga zaščita nosečnic in njihovih še nerojenih otrok ter nadzor nad tigrastimi komarji vrste Aedes, ki prenašajo virus zika. Chanova svetuje nosečnicam, naj odložijo potovanja na območja, kjer je razširjen, tistim, ki tam živijo, pa, naj se posvetujejo z zdravnikom in se zaščitijo pred piki komarjev z repelenti.

Dodaten vzrok za zaskrbljenost so vzorci širjenja, široka geografska razširjenost tigrastih komarjev vrste Aedes, to, da ni niti cepiva niti hitrih in zanesljivih diagnostičnih testov, ter da ljudje na virus zika v novih državah, kamor se širi, niso imuni.

Tigrasti komarji vrste Aedes prenašajo tudi ostale nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku. Lani se je virus zika začel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo, kjer so od oktobra lani zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov. Po ocenah je okuženih poldrugi milijon ljudi. V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji do zdaj še ni zabeleženega primera.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...