Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Podarimo knjige 2016 (foto: Mohorjeva.at)
Podarimo knjige 2016

Podarimo knjige 2016

| 12.02.2016, 09:22 Matjaž Merljak

V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani se je v četrtek, 11. februarja 2016, zaključila akcija Podarimo knjigo 2016, ki sta jo že 15-ič pripravila Republika Avstrija – Urad zveznega kanclerja in Mohorjeva družba Celovec. Skupna vrednost podarjenih knjig je znašala 50.000 evrov.

Veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, dr. Clemens Koja, in predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca, dekan mag. Ivan Olip, sta ob prisotnosti državnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo Antona Peršaka, predsednice Parlamentarne skupine Slovensko-Avstrijskega prijateljstva Ljudmile Novak in številnih drugih gostov knjige podarila desetim slovenskim nevladnim organizacijam. Slovesnost je glasbeno obarvala obetavna mlada violinistka Rebeka Kotar. Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do svojih bodočih bralcev v Sloveniji in v hrvaški Istri.

Knjige, gre za več kot 2.200 izvodov knjig različnih priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev, so letos prejeli: Center Korak Kranj, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Socialna zbornica Slovenije – Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Salezijanski mladinski centri, Kulturno društvo Celje ob Savinji / Der Kulturverein Cilli an der Sann, Internacionalno društvo Most svobode – Freicheitsbrücken – Freedombridge Maribor, Kulturno društvo nemško govorečih žena »Mostovi« Maribor/ Kulturverein deutschsprachiger Frauen »Brücken« Marburg, Društvo nemško govoreče mladine/ Kulturverein Deutschsprachiger Jugend (kdj) in Slovensko kulturno društvo Istra iz Pulja.

Predstavniki društev so se zahvalili in poudarili pomen knjig, na kar je opozoril tudi veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji dr. Clemens Koja. Prepričan je, da s podarjanjem knjig lahko približamo branje in trajno polepšamo življenje velikemu številu soljudi. Izrazil je veselje, da se lahko prav v tednu, ko smo na številne načine praznovali slovenski kulturni praznik, temu skromno pridružimo tudi z akcijo Podarimo knjige in tako podčrtamo pomen bralne kulture in dostopnosti knjig.

Dekan mag. Ivan Olip je poudaril, da je namen akcije krepiti učenje slovenskega jezika in kulture ter širjenje slovenske kulture tudi med tistimi, ki si nakupa knjig ne morejo privoščiti. Kot založba pa skrbijo tudi za ohranjanje jezika ne le v matični domovini, ampak tudi v zamejstvu in zdomstvu, hkrati pa med Slovenci promovirajo avstrijske avtorje. »Ponosni smo, da Mohorjeva Celovec s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja narodove kulture,« je poudaril Olip. S podarjanjem knjig tudi nemško govorečim ustanovam pa želijo poudariti povezovalno funkcijo in medmanjšinsko solidarnost.

V akciji, ki poteka od leta 2002 v sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih več kot 48.000 izvodov knjig v slovenskem jeziku, katerih skupna vrednost presega 750.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, ter različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige spodbuja širjenje slovenske knjige tudi med tiste, ki bi jim bila knjiga drugače težje ali pa sploh nedosegljiva.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...