Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Revija Mladika 10/2015 (foto: Mladika)
Revija Mladika 10/2015

Mladikin literarni natečaj zaključen

| 11.02.2016, 13:00 Matjaž Merljak

Komisija 44. literarnega natečaja zamejske revije Mladika je obravnavala 75 prispevkov v prozi in 50 ciklusov pesmi, ki so v roku prispeli na natečaj. Po temeljiti razpravi in oceni dospelih prispevkov podelila nagrade. Podelitev bo v ponedeljek, 15. februarja, na Prešernovi proslavi v Trstu.

Proza

Prvo nagrado prejme kratka zgodba Sreča revežev, ki je prispela pod šifro ARGO 2015. Avtor je Tomo Podstenšek iz Maribora. Zgodba je postavljena v današnjo Romunijo, z veliko mero humorja se avtor poigrava s temo naslova: Sreča revežev in opozarja na naivnost socialno šibkejših ljudi. Preseneča z živahnostjo pripovedovanja.

Drugo nagrado prejme novela Bog igra z železniškimi tiri klavir, ki je prispela pod šifro ANTIČNI KIP. Avtor je Primož Vresnik iz Ljubljane. Gre za klasično novelo, postavljeno v čas prve svetovne vojne, v njej nastopajo mladi rekruti, bralca vznemirja razmerje med lepoto antičnega kipa in kruto usodo, ki jih čaka.

Tretjo nagrado si je prisvojila novela Žalovanje, ki je prispela pod šifro KATJA. Avtorica je Manka Kremenšek Križman iz Ljubljane. Ubesedila je tragično smrt deklice, kot jo doživlja njena starejša sestra. Bere se kot intimna izpoved.

Komisija priporoča za objavo še novele: Radio Darinke Kozinc, Bahara Ivane Hauser, Slovenka Tarcisie Galbiati, Tuja gruda Tine Kompare Campani, Z vlakom Andreja Makuca, Italijanski učitelj Mateje Gomboc, Svet Pike nogavičke Tanje Ursič, Začetek kopalne sezone Milana Petka Levokova, Enkrat ni nobenkrat Tadeje Krečič Scholten in Zamujena priložnost Tanje P. Hohler.

Poezija

Prvo nagrado prejme ciklus pesmi Svetloba nad puščavo, ki je prispela pod psevdonimom ALEKSANDER. Avtor je Lev Detela z Dunaja. Ciklus deluje kot zaokrožena celota, čeprav se dotika različnih vsebin. Pesnik vnaša svoja občutja in razmišljanja v sinajsko puščavo.

Drugo nagrado prejme cikel pesmi, ki je prispel pod psevdonimom OLJKA. Avtorica je Nina Pečar iz Goričice pri Ihanu (Domžale). Njen navdih se razlikuje od običajnega doživljanja Sredozemlja zaradi poudarjanja otožnega vzdušja.

Tretjo nagrado prejme cikel pesmi, ki je prispel pod psevdonimom LORCA. Avtor je Franjo Frančič iz Padne. Ciklus je zanimiv zaradi literarnih reminiscenc, v katerih se avtor spominja slovenskih in tujih literarnih ustvarjalcev.

Komisija priporoča za objavo še: ciklus pesmi Mati in hči Uršule Vratuša Globočnik, cikel pesmi Nade Lomovšek, cikel pesmi Darinke Kozinc, ciklus pesmi Zanikani nasmeh Metke Kacin Beltrame, ciklus pesmi Sinja duša in temno telo Marije Švanjcer in ciklus pesmi Hčerke Tanje P. Hohler.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.