Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Po oceni muzikantov tri nagrajene maske na pustovanju v Frankfurtu (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Po oceni muzikantov tri nagrajene maske na pustovanju v Frankfurtu

Pustovanje v Frankfurtu

| 09.02.2016, 11:59 Matjaž Merljak

Koliko letnih časov poznamo? V Evropi poznamo štiri, kje drugod na naši zemeljski obli pa seveda tudi manj. Verjetno pa bo potrebno uvesti zaradi podnebnih sprememb še kakšnega, nekakšno mešanico vseh teh nam poznanih štirih. Sicer pa že imamo petega, ki se začne na Martinovo in se zaključi s pepelnico, imenuje pa se pustni.

Letos je bil zlasti del od novega leta do zaključka zelo kratek, zato so morali oboževalci le tega precej hiteti. Tudi v naši župniji smo morali nekoliko pohiteti, saj je bila ob pustni soboti (ko imamo običajno pustovanje) predvidena tudi slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

Teden dni pred pustno soboto smo torej pri nas proslavili peti letni čas. Tokrat smo se po nekaj letih zopet zbrali v dvorani pri sv. Bonifaciju v Sachsenhausnu v Frankfurtu. Za glasbo so nam letos poskrbeli člani ansambla Krjavelj iz Stične.

Krjavlji hudiča le niso znali presekati
Krjavlji hudiča le niso znali presekati © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Presekanega hudiča pa niso vozili s sabo. Samo sobotno vreme res ni obetalo kakšne prijaznosti in dobrih voznih pogojev, kljub temu pa se nas je vseh skupaj, odraslih in otrok, zbralo okrog sto. To je sicer tudi številka nekaj zadnjih let. Večina je bila naših rednih obiskovalcev, vedno se pa najdejo tudi novi obrazi. Nekdo je prišel celo iz Hamburga, drugi iz okolice Paderborna; da, in celo iz Argentine je prišla mlada profesorica, ki je pa bila pred nekaj leti med nami kot maturantka slovenskega tečaja. Nekateri so si morda želeli več moderne tuje glasbe, drugi seveda bolj domačo slovensko. Fantje na glasbilih so se potrudili in ustvarili prijetno glasbeno in plesno vzdušje. Tudi maske so bile nagrajene, letos prav tako po oceni muzikantov. Prve tri pa so bile nagrajene: z bonom za enoletno naročnino Naše luči, z bonom za obisk restavracije ter s steklenico penečega vina.

Tako smo napolnili dvorano pri Bonifaciju v Frankfurtu
Tako smo napolnili dvorano pri Bonifaciju v Frankfurtu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Na našem pustovanju na prehodu s sobote na nedeljo pa je stopil v 77 leto življenja Horst Albrecht, zvest sodelavec in pomočnik pri raznih prireditvah. Žena Rezka, njegovi sorodniki in prijatelji, ki so prišli na naše pustovanje ter vsi skupaj smo mu nazdravili in voščili. Na zdravje!

Za hrano, pijačo, strežbo ter dvorano pa so skrbeli člani župnijskega sveta, pa še nekaj drugih jim je pristopilo in priskočilo na pomoč. Hvala vsem skupaj!

Na plesišču na pustovanju v Frankfurtu
Na plesišču na pustovanju v Frankfurtu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

V ponedeljek 1. februarja pa smo imeli sestanek člani upravnega odbora župnijskega sveta s škofijskim referentom za katoličane drugačnega materinega jezika ter referentom za župnijske svete na škofiji Limburg. Naša župnija ter še nekaj nemških krajevnih župnij bomo morali izpeljali volitve novega župnijskega sveta v naslednjem jesenskem roku, predvidoma na prvo novembrsko nedeljo. V rednem roku pretekli november jih namreč zaradi pomanjkanja kandidatov nismo mogli. Torej bomo tekli še en krog iskanja in priprav za nov župnijski svet.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...