Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Minister Žmavc ob 30. obletnici vrtca v Števanovcih

| 02.02.2016, 13:34 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v petek, 29. januarja 2016, udeležil prireditve ob 30. obletnici dvojezičnega vrtca v Števanovcih v Porabju, na kateri je bil slavnostni govornik.

Pred tem se je v slovenskem kulturnem in informacijskem centru Lipa v Monoštru srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Porabju in zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu.

Sogovorniki so ministra seznanili z izvedenimi aktivnostmi v letu 2015 in načrti za leto 2016. V pogovoru so bila izpostavljena priporočila XV. zasedanja Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski, ki se nanašajo na slovensko skupnost v Porabju in zavzetost za njihovo uveljavitev.

Na 30. obletnici vrtca je minister Gorazd Žmavc poudaril pomen znanja in uporabe slovenskega jezika, ki je bistvenega pomena za ohranitev in razvoj slovenske identitete. Ustrezna kombinacija družinske vzgoje in vrtca lahko nudita otrokom optimalno možnost razvoja na vseh področjih, še posebej na področju znanja in uporabe slovenskega jezika. Ob tem je izpostavil, da letos v vrtcih v Porabju prvič delujeta dve vzgojiteljici iz Slovenije, za kateri je sredstva zagotovil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vrtcu je zaželel čim več otrok, ki bi se lahko igrali in stopali na življenjsko pot ob kvalitetni vzgoji in poudaril njegovo povezovalno vlogo v tem kraju.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.