Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Milan Zver (foto: SDS)
Milan Zver

Zver poziva k postavitvi obeležja žrtvam komunizma v Evropskem parlamentu

Slovenija | 10.02.2016, 12:21 Andrej Šinko

Evropski poslanec Milan Zver poziva k postavitvi obeležja, ki bi opominjalo na več kot 200.000 žrtev komunističnega genocida med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Predsedniku Evropskega parlamenta Martinu Schulzu in vodji poslancev Evropske ljudske stranke Manfredu Webru je v pismu predlagal, da bi ga postavili v prostorih Evropskega parlamenta.

Zver je pozval predsednika, da po svojih močeh omogočita, da bi »evropske institucije izkazale spoštljiv odnos do otrok, žena in mož, ki počivajo v več kot 600 množičnih grobiščih po Sloveniji«. Ob tem je dodal, da je v Sloveniji v moriščih več kot 200.000 žrtev revolucionarnega nasilja različnih narodnosti. Med njimi so poleg Slovencev še Nemci, Italijani Madžari, Srbi, Hrvati in mnogi drugi narodi. In tudi zato bi po besedah sogovornika morale evropske institucije obsoditi to nasilje. Zver pravi še, da je smisel postavitve takšnih obeležij po eni strani spomin, na drugi pa opomin, da se tovrstni dogodki ne bi ponovili ter, da je vredno obsoditi vsak genocid, ne zgolj holokavst, se pravi tudi tiste, ki temeljijo na ideološki podlagi. Sogovornik meni, da so evropske institucije dolžne storiti korak naprej, saj do zdaj še ni bilo »pozitivnega oziroma ustreznega odnosa evropske politike do polpretekle zgodovine postkomunističnih držav«.

Zver je v pismu, ki ga je naslovil na Schulza in Webra opozoril tudi, da slovenska država zelo počasi ureja vprašanje množičnih grobišč, a je prepričan, da »se bo slovenski narod prej ali slej soočil s temnimi stranmi lastne zgodovine, popravil krivice, kjer je to še možno, in dosegel spravo«. Predlagal je, da bi bilo spominsko obeležje podobno obeležju, ki je v spomin na množično deportacijo Estoncev, Latvijcev in Litovcev v letu 1941 izobešeno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...