Alen SalihovićAlen Salihović
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

V parlamentu deljena mnenja o analizi slovenskega zdravstva

Slovenija | 05.02.2016, 18:56

Odbor državnega zbora za zdravstvo se je seznanil z analizo slovenskega zdravstvenega sistema. V koaliciji so menili, da gre za kakovosten dokument, ki bo dobra podlaga za nekatere ključne spremembe. Iz opozicijskih vrst so letele kritike, da vsebina ne prinaša novih ugotovitev.

V SMC so pozdravili odločitev za izdelavo analize, njihov najnovejši poslanec Jani Möderndorfer je prepričan, da bi se ministrica Milojka Kolar Celarc drugače soočala z očitki, da pri pripravi zakonodajnih sprememb v zdravstvu ni upoštevala realnih podatkov. Da bi bil vesel takšnega dokumenta, ko je bil na mestu Kolar Celarčeve, je priznal poslanec DeSUS Tomaž Gantar. Ocenil je, da je analiza kakovostna ter bo olajšala oblikovanje predlogov zakonodajnih sprememb in bo dobro pogajalsko orožje z ministrom za finance. "Strokovnjaki, ki so ga pripravljali, naši in tuji, predvsem niso politiki, ampak tisti, ki zagovarjajo zdravje ljudi. In v takšnem kontekstu je analiza tudi pripravljena." Po besedah poslanke SD Bojane Muršič je analiza dobro izhodišče za nadaljnje cilje v zdravstvu, ki jih bo treba izpeljati.

Da v njej ni nič takega, na kar stroka ne bi opozarjala že več let, je ugotovila poslanka SDS Nada Brinovšek. Zato ima pomisleke. "Ali je bilo res treba dati za to analizo, polovica je še vedno v angleškem jeziku, 360.000 evrov," je vprašala. Povedala je tudi, da je prejela dokument,v katerem piše, da smo v tujino komisiji za ocenjevanje zdravstvenega sistema v Sloveniji posredovali napačne podatke. Brinovškovo je prav tako zanimalo, kako je bila analiza lahko temelj resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnjih 10 let, če je bil osnutek resolucije pripravljen pred analizo. "Mislim, da gre za zmedo na celi črti."

Kolar Celarčeva je odgovorila, da je ta analiza prvi celovit, kompleksen dokument s podatki o stanju v zdravstvu in zdravju ljudi, zbranimi na enem mestu, da umešča slovenski zdravstveni sistem v evropski prostor ter nakazuje možne rešitve na ključna vprašanja. Nepovezana poslanka Alenka Bratušek je povedala, da bi pričakovala, da bi se o slednjih pogovarjali že danes.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...