Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Svetovni dan boja proti raku (foto: worldcancerday.org)
Svetovni dan boja proti raku

Pri nas dan boja proti raku letos osredotočen na osveščanje moških o tej bolezni

Slovenija | 04.02.2016, 13:21

4. februar je svetovni dan boja proti raku. Namenjen je osveščanju ljudi o možnostih preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Pri nas se posebna akcija letos osredotoča na moške, saj za to boleznijo zbolevajo in umirajo pogosteje kot ženske.

Za rakom v Sloveniji na leto zboli več kot sedem tisoč moških. Največ za rakom prostate, sledita rak pljuč in rak debelega črevesja. Strokovnjaki opozarjajo, da je med moškimi več kadilcev kot med ženskami, v večji meri pijejo alkohol in se manj gibajo.

Kljub novim zdravilom in novim spoznanjem ter napredku pri zgodnjem odkrivanju bolezni je še naprej izredno pomembna preventiva. "Znano je, to potrjujejo tudi študije, da bi se kar tretjini oziroma že 30 odstotkom rakom lahko izognili z zdravim načinom življenja," pravi predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc. Kot dodaja, gre za osnovno dolžnost vsakega človeka. "Običajno vsi vemo, kaj to pomeni, a to je kar težko udejanjati."

Predsednik medskupine v Evropskem parlamentu za boj proti raku, evropski poslanec Lojze Peterle, opozarja, da se rak ne nanaša le na bolnike in zdravnike, ampak gre tudi za družbeno in politično vprašanje. "Na tej fronti proti raku, ki se še naprej epidemično širi, mora delovati široka skupina deležnikov, vključno s politiko, mediji, industrijo in tako naprej." Peterle je prepričan, da je treba okrepiti sodelovanje Evropskega parlamenta z nacionalnimi parlamenti, saj je raka, ki je drugi bolezenski vzrok smrti v Evropski uniji, mogoče premagati le s skupnimi močmi.

Mednarodna zveza proti raku na letošnji svetovni dan boja proti raku začenja triletno kampanjo pod geslom: Mi zmoremo. Jaz zmorem.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...