Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V javni razpravi novela zakona o preprečevanju nasilja v družini

Slovenija | 08.02.2016, 10:35

Ta mesec je v javni razpravi novela zakona o preprečevanju nasilja v družini. Med drugim širi opredelitev nasilja v družini in opredelitev družinskih članov, daje dodatna pooblastila policiji in sodišču ter žrtve oprošča plačila sodnih taks.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so prepričani, da so spremembe nujne. Obstoječi zakon je bil namreč sprejet pred osmimi leti, v tem času so se v praksi pokazale določene pomanjkljivosti. Nanje opozarjajo predvsem nevladne organizacije.

Novela krog družinskih članov širi na osebe v svaštvu v ravni vrsti, osebe, ki so v partnerskem razmerju, ne glede na to, ali živijo v skupnem gospodinjstvu, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, in na nove partnerje družinskih članov.

Po noveli bi za fizično ali spolno nasilje štela že grožnja s tem, dodatno bi za fizično nasilje štelo še prisiljevanje v delo ali opustitev dela ter omejevanje gibanja in komuniciranja, za spolno nasilje pa objavljanje spolnih vsebin o žrtvi. Kot psihično nasilje bi bilo med drugim opredeljeno razširjanje informacij o žrtvi, za ekonomsko nasilje bi štelo tudi neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana ali prelaganje obveznosti na družinskega člana brez njegove vednosti ali pristanka. Novela kot obliko družinskega nasilja uvaja tudi zalezovanje, ki je opredeljeno kot naklepno ponavljajoče se neželeno vzpostavljanje stika, opazovanje ali druga oblika neželenega vdora v življenje žrtve.

Za boljšo zaščito žrtve novela uvaja določbo, da povzročitelj nasilja nima pravice do vpogleda v dokumente v zvezi z obravnavo nasilja, kot so na primer ocena ogroženosti ali načrt pomoči žrtvi.

Po noveli bi lahko policija žrtev nasilja spremljala pri vstopu v stanovanjske in ostale prostore, da lahko vzame svoje najnujnejše stvari. Žrtev bi s prošnjo policiji za varovanje dala soglasje za vstop v stanovanjske prostore.

Največ sprememb se nanaša na postopke pred sodiščem. "Širi nabor ukrepov, ki jih ima na voljo sodišče. Ukrepe lahko predlaga tudi center za socialno delo, ne le žrtev, kot je veljalo do zdaj. Dodajajo se ukrepi za zaščito otrok. Sodišče bo tako lahko odločalo o nekaterih ukrepih, ki so predmet zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vezani pa so tudi na osebne dokumente otroka, s čimer bi lahko preprečili, da bi povzročitelj otroka odpeljal čez mejo," pojasnjuje Andrej Del Fabro z omenjenega ministrstva.

Novela tudi predvideva, da bi bila žrtev oproščena plačila sodne takse za vse postopke, ki tečejo po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, da plačilo sodne takse ne bi predstavljalo oviro za žrtve, ki so ekonomsko povsem odvisne od povzročiteljev nasilja.

Slovenija, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.