Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SDS za zaostritev azilne politike

Politika | 03.02.2016, 16:04 Petra Stopar

V SDS želijo zaostriti vladni predlog prenovljene azilne zakonodaje, zato so danes predstavili svoja dopolnila k zakonu o mednarodni zaščiti. Zaostriti želijo postopke sprejema in podaljšanja statusa mednarodne zaščite in ukiniti vse oblike finančne pomoči.

V SDS predlagajo zaostritev azilne zakonodaje po vzoru nekaterih drugih evropskih držav. Nemčija, Švica, Danska, Norveška in Švedska so azilno politiko zaostrile že pred časom, danes pa sprejemajo še ostrejšo; tako zaradi hudodelstev kot tudi zaradi velikega finančnega bremena, ki jih prinaša skrb za azilante, je povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Spomnila je, da je Slovenijo po zadnjih podatkih nezakonito prečkalo že pol milijona ljudi in opozorila, „da se bo enkrat ta številka začela vračati tudi nazaj proti Sloveniji, in takrat bodo problemi, na katere SDS opozarja že nekaj mesecev, še kako eskalirali in bodo predstavljali velik problem“. Kot pravi, je v Sloveniji 300.000 ljudi, ki živijo na robu ali pod pragom revščine, medtem ko nas en azilant stane 10.000 evrov.

V nadaljevanju je poslanka povzela nekaj glavnih predlogov SDS: „Ocenjujemo, da mora tujec, ko vstopi v Republiko Slovenijo takoj ob vstopu podati svojo namero za azil, ki jo mora v treh dneh vložiti v obliki prošnje z dokazili. Ta dokazila so lahko v obliki listin, ali pa to dokazuje na nek drug način. Pristojni organ mora odločitev sprejeti v 30 dneh. V tem času mora torej organ vlogo pregledati in ugotoviti, ali gre za upravičenega prosilca.“ V SDS še predlagajo, da kvoto o porazdelitvah beguncev določi Državni zbor in ne vlada sama, da se status mednarodne zaščite z odločbo prizna najprej za dobo enega leta, in da se ukini vse oblike denarne pomoči. „Menimo, da se mora ukiniti finančna pomoč v primeru nastanitve na zasebne naslove, kajti če ima nekdo možnost, da pri nekom biva, potem naj mu le-ta pomaga. Prav tako bi ukinili vsako obliko žepnine, ki se lahko nadomesti s pravico do zagotavljanja namestitve in prehrane.“

Bi pa v SDS omogočili beguncem vključevanje na trg dela. Po mnenju Bah Žibertove bi bilo tudi prav, da bi vsak prosilec podpisal pogodbo in se v njej zavezal, da bo obiskoval izobraževanja o slovenskem jeziku, kulturi, zgodovini in ustavni ureditvi. Prav tako bi v SDS v zakonu podrobneje opredelili področje sankcij.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...