Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek in patriarh Kirill (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek in patriarh Kirill

VIDEO: Papež po srečanju s Kirillom: Govorila sva povsem odkrito

Svet | 13.02.2016, 09:08 Marjana Debevec

Zgodovinsko srečanje, ki ga je zaznamoval objem med papežem Frančiškom in patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom, je potekalo v petek na letališču v Havani. Dve uri sta se zadržala v zasebnem pogovoru, kjer sta bila navzoča le prevajalca ter predsednik papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani kardinal Kurt Koch in metropolit Hilarion. Zatem sta skupaj prišla v salon, kjer sta podpisala izjavo ter podpis znova zaznamovala z bratskim objemom.

V dveh urah pogovora sta voditelja obeh cerkva močno izpostavila bratstvo med njima. "Pogovarjala sva se kot brata, imava isti krst, oba sva škofa, govorila sva o najinih cerkvah. Strinjala sva se, da se edinost gradi na poti, pogovarjala pa sva se povsem odprto in odkrito. Zaupam vam, je potem dejal sveti oče, da sem v duhu tega najinega pogovora začutil tolažbo". Ob tem se je Kirillu zahvalil za bratsko ponižnost in močno željo po edinosti. Dodal pa je tudi, da so v pogovoru prišle na dan mnoge skupne pobude, ki jih je po njegovem mnenju mogoče uresničiti. Kubanskemu ljudstvu pa se je zahvalil, da so bili pripravljeni gostiti njuno srečanje. "Če bo šlo tako naprej, bo Kuba postala glavno mesto edinosti", je dejal.

Tudi patriarh Kirill je spregovoril o bratskem pogovoru s polnim razumevanjem in odgovornostjo do obeh cerkva in prihodnosti krščanstva. "Šlo je za vsebinsko bogat pogovor, ki nama je omogočil razumeti in začutiti stališča drug drugega. Cerkvi bosta lahko delali skupaj, je nadaljeval Kirill, z namenom, da ne bi bilo več vojne, da bi bilo povsod spoštovano človeško življenje, da bi se utrdili moralni temelji družine in človeka".

Tako se je končalo zgodovinsko srečanje, ki ga je Frančišek označil kot Božjo voljo, Kirilla pa kot brata, na kar je patriarh odgovoril z velikim navdušenjem: "Kljub težavam", je dejal pred srečanjem, "imava priložnost, da se srečava in to je lepo."

Svoje veselje nad srečanjem je papež izrazil tudi v pogovoru z novinarji na letalu proti Mehiki. Poudaril pa je tudi, da skupna izjava ni sociološke narave, ampak predvsem pastoralne. "Dva škofa sva se srečala zaradi pastoralne skrbi. In zelo sem vesel zaradi tega", je na letalu še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...