Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče (foto: Izidor Šček)
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče

Kardinal Parolin: Cerkev je dolžna podpreti družino

Slovenija | 06.02.2016, 00:35 Marjana Debevec

V četrtek je svoj tridnevni obisk v Sloveniji sklenil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Našo državo je obiskal na povabilo slovenskih oblasti, osrednji namen njegovega obiska pa je bil blagoslov nove nunciature v Ljubljani. Kardinal Parolin je v ljubljanski stolnici daroval sveto mašo ob sklepu leta posvečenega življenja, se srečal s predsednikom vlade mirom Cerarjem in predsednikom države Borutom Pahorjem ter obiskal sprejemni center v Dobovi. Pogovarjal pa se je tudi s katoliškimi mediji. Med drugim smo ga povprašali o podpori Cerkve družini.

Kardinal Pietro Parolin poudarja, da je skrb za družino v središču življenja Cerkve, še posebej v luči zadnjih dveh sinod. V Zahodnem svetu pa smo priča vse večjemu razvrednotenju družine. Povedal je, kako odgovoriti na papeževo povabilo, naj gremo na obrobja, k najbolj trpečim družinam, in hkrati zaščitimo družino pred vsemi temi napadi. »Ljubezen in resnica si nista nasprotujoči; včasih ljubezen pomeni tudi povedati resnico. Resnica pa lahko izzove tudi kakšno reakcijo«, je prepričan kardinal Parolin, ki je povedal, da je Cerkev na sinodi izpostavila predvsem predvsem lepoto družine in evangelij družine.»Družina je prav utelešenje Božje ljubezni, ki se odraža v ljubezni med zakoncema, ljubezni staršev do otrok in tudi do drugih družinskih članov. Poudarjati je treba predvsem to, da je družina čudovita resničnost, ki jo je treba zaščititi in vzpodbujati«, je prepričan kardinal Parolin, ki je tudi mnenja, da bi družino morala zaščititi država.

»Danes so države pogosto zelo pozorne do drugačnih oblik sobivanja in drugačnih zvez in zdi se, kot da bi bil ves problem samo v tem. Osrednji problem pa je, kako podpreti družino; in sicer tudi politično z različnimi ukrepi, ki bodo družini omogočili izvršiti njeno poslanstvo v svetu. Upam, da bo prevladala ta zavest o nezamenljivosti družine; o njeni nujnosti za sedanjost in prihodnost človeka in o potrebnosti, da ji pomagamo, da bo dozorevala ter izpolnjevala svojo vlogo«.

Sicer pa je kardinal Parolin pohvalil zavzemanje Cerkve na Slovenskem v času pred družinskim referendumom. »Cerkev ima ne le pravico, temveč, tudi dolžnost, da ukrepa pri vprašanjih, ki so za nas temeljnega pomena. Pri tem izzivu pa gre za človeka v vsej njegovi človečnosti in gre za prihodnost človeštva«, je odločen kardinal Parolin. Zaveda se, da tega ne sprejemajo vsi in Cerkev obsojajo, vendar pa je njena dolžnost opozarjati na temeljne prvine človečnosti, na pravi humanizem, na resnično antropologijo. Vse to so namreč pogoji za človekov blagor in njegovo srečo.

»Dejal bi, da Cerkev včasih izreče nekaj majhnih »ne« zato, da bi potem lahko izrekla veliko večji »da« - to pa je »da« pristni sreči slehernega človeka«. Zato mora Cerkev po njegovih besedah povedati svoje mnenje o družini, o zakonski zvezi, ki jo sklepata moški in ženska, kljub temu, da ji ne bodo vedno prisluhnili. Ob sklepu je kardinal Pietro Parolin še pohvalil zavzemanje katoliških laikov v Sloveniji za družino.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...