Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Otroci na Madagaskarju (foto: Stane Kerin)
Otroci na Madagaskarju

Pust prinaša priložnost za dobro delo

Madagaskar_2015 | 24.01.2016, 18:48 Jure Sešek

V minuli Sobotni iskrici smo se začeli pripravljati na dobrodelno Pustno Sobotno iskrico, ki bo v soboto, 6. februarja, ob dvanajstih v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Gostili smo ravnatelja Misijonskega središča Slovenije Staneta Kerina, ki je spregovoril o pomenu dobrodelnih prireditev za delo naših misijonarjev.

Misijon Ampitafa, ki deluje v sklopu Akamasoe, ki jo vodi Peter Opeka, je postavil misijonar Janez Krmelj. Ko smo ga člani radijske ekipe pred meseci obiskali, smo spoznali v kakšnih razmerah dela, koliko truda vlaga v življenje centra, ki deluje sredi divjine. Osnovna šola, porodnišnica, cerkev, radijska postaja … Pozorni smo bili na sobi v katerih na novega člana čakajo porodnice s svojimi družinami. Odločili smo se, da jim bomo skušali pomagati! Zato bomo na pustno soboto prosili naše poslušalce, da odprejo svoje srce in pomagajo obnoviti prostore porodnišnice v Ampitafa.

Staneta Kerina smo vprašali kaj je najprej opazil, ko je obiskal Madagaskar?

To je mlad otok! Hitro spoznaš odprtost, širino za sprejemanje novega življenja. Ni preprosto, a zavedajo se, da je to njihova prihodnost. Starši nimajo drugih zagotovil, da bo na starost nekdo poskrbel zanje. Vedo, da se bodo lahko naslonili le na otroke, država pač ne skrbi za to. Mlade družine nova življenja sprejemajo kot blagoslov, Božji dar. V našem delu sveta smo pozabili na naravnost, novo življenje predstavlja prihodnost. Vesel sem, da bomo letos pomagali porodnišnici, ki predstavlja urejeno dobrodošlico novorojenčkom.

Ampitafa se zdi precej nenavaden misijon.

Spomnim se začetka misijona, za katerega skrbi Janez Krmelj. Porodnišnica je bila vzgib, ki jih je pripeljal do gradnje novega centra. Želeli so si, da bi mamicam pomagali pri zapletenih porodih, radi bi približali zdravstvo preprostim ljudem. Z otroki, novimi življenji, je prišla šola, živahno življenje na misijonu.

Kako gledate na dobrodelne prireditve za misijone?

Prepričan sem, da je potrebno vedno znova spodbujati dobre ljudi. Zavedamo se, da beseda Misijonskega središča ne doseže tako široke množice, kot Radio Ognjišče, ki posreduje pravo vzpodbudo in iskreno željo pomagati misijonarjem. Lepo je, ko človek sliši, da s svojim drobnim darom lahko prispeva k dobremu. Človek je vesel, ko v množici novic sliši, da ima njegovo življenje smisel, da ga lahko osmisli s pomočjo drugemu. V Letu usmiljenja smo, prav je, da ostrimo čut, ki nam pomagati misliti na druge.

Naš sogovornik je poudaril, da se moramo zavedati, da je dobrota močnejša od vsakega sovraštva. Z drobnimi koraki lahko premagamo dolgo pot. V sebi moramo iskati pot, ki nas pelje k pomoči drugemu, ljudem moramo prinašati dobro, nekaj spodbudnega, nekaj, kar ga lahko dvigne.

Povejmo, da bosta na letošnji Pustni sobotni iskrici nastopila Romana Krajnčan in Ansambel Skrivnost! Vabljeni v našo družbo, na ples in k darovanju! Veseli vas bomo.

 

 

 

 

Madagaskar_2015
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.