Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Romunija in Finska za zaščito družine

Svet | 08.02.2016, 00:32 Marjana Debevec

Z lansko izvolitvijo nove vlade, ki je bolj naklonjena življenja, se na Finskem znova išče načine, kako po uzakonitvi istospolne poroke zaščititi družino. Samo v enem tednu je zaradi škofovih pripomb v prid istospolni poroki iz Finske luteranske cerkve izstopilo več kakor 12.000 ljudi. Tudi Romunija, ki je večinsko pravoslavna dežela, se sooča s pritiski nad družino in njenim razvrednotenjem. Koalicija za družino je zbrala že skoraj milijon podpisov v podporo temu, da bi v ustavo zapisali, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske. Romunski patriarh Danile je v posebni okrožnici zato kristjane pozval, naj spremenijo ustavo tako, da izrecno podprejo pravilno razumevanje zakonske zveze.

Poglejmo najprej na Finsko, ki je istospolno poroko že uzakonila, zdaj pa se zdi, da ji je žal tega razvrednotenja družine. Politično pokrajino so spremenile aprilske parlamentarne volitve. Ljudje v vrhu vlade so odkrito za tradicionalno poroko. S tem pa je nov zagon dobilo finsko gibanje za družino, ki si prizadeva za to, da bi omenjeni zakon preklicali. Posebno peticijo namenjeno parlamentu je podpisalo že več kakor 70.000 ljudi. Za nasprotovanje 'gejevski' propagandi pa povsod prebivalstvo in politične voditelje seznanjajo s posledicami 'istospolne poroke' za družbo. Film, ki je bil pri nas prepovedna in govori o posledicah uvedbe istospolnih porok v Massachusettsu, pa so predvajali celo na nacionalni televiziji s finskim, švedskim in estonskim prevodom.

Medtem pa si tudi na drugem koncu Evrope, v Romuniji, prizadevajo, da bi ohranili tradicionalno družino. Pravoslavni patriarh Daniel je v okrožnici zapisal, da bi morali pravoslavni verniki podpirati prizadevanje cerkve pri zaščiti naravne, tradicionalne in splošno veljavne družine. Dodal je, da se morajo kristjani upirati nekaterim novim modelom družine, ki smatrajo naravno zvezo moškega in ženske le za en model med drugimi.

Pravoslavni duhovniki so zato podprli in razširili pobudo, ki je poskušala zbrati pol milijona podpisov za peticijo v javno podporo za potrditev zakonske zveze v romunski ustavi kot zveze dveh različnih spolov in samo dveh oseb. Kot smo slišali so jih uspeli zbrati skoraj dvakrat toliko! Romunija sicer za zdaj ne priznava istospolnih zvez. V ustavi imajo zapisano, da se poroka sklene med dvema zaročencema. V preteklosti je bilo to za splošno razumevanje dovolj jasno, danes pa ne, pravijo cerkveni voditelji. Leta 2013 je romunski protikrščanski aktivist Remus Cernea predlagal zakonodajo, ki bi uzakonila istospolno 'poroko', čemur so ostro nasprotovali voditelji pravoslavne cerkve. Slednja na splošno uživa zaupanje in podporo romunskega ljudstva. Cernejev predlog so trdno zavrnili.

Na Hrvaškem je podoben ustavni referendum v podporo naravnemu zakonu zmagala s 65-odstotno podporo volivcev. Tudi v Združenih državah Amerike je več pravoslavnih vernikov odkritih zagovornikov zakona. Metropolit Joseph pravi, da je dejavnost pravoslavja v podporo zakonski zvezi potrebna, 'da bi razpršili zmedo, ki jo zbuja sekularna kultura'. Dejal je, da pravoslavna cerkev nikoli ne more sprejeti istospolnih zvez, pravoslavne vernike pa je pozval, naj v javnosti povzdignejo svoj glas, dokler ne bo pravoslavna cerkev vodilni glas za zakonsko zvezo v tem narodu.

Joseph je spomnil na obdobja v zgodovini, koso kristjani popravljali družbo ali spremenili kulturo na bolje. 'Skozi zgodovino naše vere so naši sveti očetje vodili pravoslavne laike, naj se enoglasno zbirajo, da ohranijo vero proti krivoverstvu od znotraj ter proti velikim grožnjam za družbe od zunaj.' Prepričan je tudi, da ima država vlogo pri potrditvi naravnega zakona, oblasti, da bi izjavila, da istospolni pari dejansko sestavljajo zakonsko zvezo, pa nima, saj je naravni zakon starejši kakor nastanek modernih narodnih držav in vlad.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...