Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
90 let Nedelje (foto: nedelja.at)
90 let Nedelje

90 let koroške Nedelje

| 29.01.2016, 11:23 Matjaž Merljak

V januarju, mesecu verskega tiska je prav, da opozorimo na jubilej Nedelje, cerkvenega lista krške škofije, ki letos praznuje 90. obletnico. Kot nam je zaupal urednik Hanzi Tomažič, bodo ob začetku pomladi jubilejno leto zaznamovali z romanjem svojih bralcev na Južno Tirolsko.

Prvo soboto v juliju pa pripravljajo zahvalno sveto mašo na Svete Višarje, kamor poleg rojakov s Koroške vabijo tudi Slovence iz matične domovine in drugih delov zamejstva. Bralce želijo presenetiti tudi z velikonočno številko Nedelje, v kateri bodo predstavili devetdeset zgodb posameznikov, ki so na tak ali drugačen način povezani s tem slovenskim tednikom.

Urednik Nedelje Hanzi Tomažič je prejšnji petek (22. januarja) skupaj z nekaterimi sodelavci ter predstavniki Dušnopastirskega urada v Celovcu obiskal Radio Ognjišče. Ogledali so si naše prostore v Zavodu sv. Stanislava, se ustavili v radijski kapeli in se zadržali v krajšem pogovoru z nekaterimi sodelavci. Hanzija Tomažiča smo povabili pred mikrofon in v pogovoru nam je zaupal, kakšno je njihovo poslanstvo, kako skrbijo za ohranjanje slovenske besede in vernosti med rojaki na Koroškem, kakšno mesto imajo dvojezični škofiji in kako bodo praznovali jubilejno leto Nedelje.

Gostje v radijski kapeli
Gostje v radijski kapeli © ARO

Verski list Nedelja je začel izhajati marca leta 1926 v Borljah v Ziljski dolini. Založnik in lastnik je bil duhovnik Valentin Podgorc, izdajatelj in odgovorni urednik pa Ivan Lučovnik. Prva številka je izšla na šestih straneh, na naslovnici pa je imela grafiko Jezusovega padca pod križem. Tudi Nedelja je v osemdesetih letih svojega obstoja prehodila svojevrsten križev pot, na katerem pa je vedno znova zmagovalo veselo sporočilo velikonočnega jutra. Na to je v jubilejni številki ob 80. obletnici izhajanja opozoril takratni krški škof Alois Schwarz. Zapisal je, da je “prva številka novega slovenskega cerkvenega časopisa izšla na pobudo slovensko govorečih duhovnikov. Leta 1941 so ga nacionalsocialisti prepovedali; dne 23. decembra 1945 je lahko- tako rekoč kot božično darilo za slovenske katoličane škofije - ponovno izšel. Od takrat ga ne moremo več odmisliti od podobe Cerkve na Koroškem.” Škof Schwarz je še poudaril, da je Nedelja med slovenskimi kakor tudi avstrijskimi cerkvenimi časopisi sodila med pionirje tehničnega razvoja. Prva je začela izhajati z barvnimi slikami in bila prvi avstrijski cerkveni časopis z lastno domačo stranjo na internetu. Dejal je še, da je Nedelja “panorama in mozaik Cerkve v domovini in po vsem svetu”.

Danes je Nedelja komunikacijski list slovenskih koroških katoličanov. Tiska ga Mohorjeva družba v Celovcu. Lastnik in izdajatelj je ordinariat krške škofije oziroma tamkajšnji Slovenski dušnopastirski urad pod vodstvom mag. Tonča Rosenzopfa-Janka, glavni urednik pa je Hanzi Tomažič. Dostopna je tudi na spletu.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.