Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Nadškof Zore v Sydneyju (foto: Stičišče avstralskih Slovencev, Florjan Auser)
Nadškof Zore v Sydneyju

Nadškof Zore v Canberri in Sydneyju

| 27.01.2016, 11:43 Matjaž Merljak

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore nadaljuje obisk pri rojakih v Avstraliji. Po Melbournu je svoj obisk nadaljeval v Canberri in Sydneyju. Zakoncem Brežnik in Lajovic je izročil Ciril-Metodovo odličje Slovenske škofovske konference.

S frančiškanskim patrom Darkom Žnidaršičem iz Merrylandsa pri Sydneyju se je pogovarjal novinar Tone Gorjup. Nadškofa sprejeli v Canberri, kamor je pripotoval s patroma Cirilom in Davidom iz Melbourna. V avstralskem glavnem mestu so se najprej srečali z apostolskim nuncijem msgr. Adolfom Titom Yllano, obiskal je tudi veleposlaništvo, ki ga vodi Helena Drnovšek - Zorko, v četrtek zvečer pa se je srečal še z rojaki. Pri sveti maši jih je bilo približno šestdeset. Sledijo je srečanje in večerja v bližnjem Slovenskem društvu v Canberri. V soboto je nadškof Zore blagoslovil nov, razširjen slovenski del pokopališča v Rookwoodu - St. Raphael's Slovenian Lawn. Gre za eno večjih pokopališča na svetu, Slovenci imajo dve zemljišči. Nadškof je spomnil na življenje kot poslanstvo in naj na pokopališču ne vidimo le smrti in umiranja ampak tudi srečno večnost.

Nadškof Zore z apostolskim nuncijem v Avstraliji
Nadškof Zore z apostolskim nuncijem v Avstraliji © Stičišče avstralskih Slovencev

Blagoslov na pokopališču Rookwood
Blagoslov na pokopališču Rookwood © Stičišče avstralskih Slovencev

V nedeljo je nadškof daroval sveto mašo v cerkvi svetega Rafaela v Merrylandsu, popoldne je daroval še sveto mašo na podružnici v slovenski cerkvi vseh svetih v kraju Wollongong - Figtree.

Nadškof Zore je v Avstralijo tudi prinesel Ciril-Metodovo odličje, ki ju je Slovenska škofovska konferenca za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci podelila zakoncema Alfredu in Jeni Brežnik ter Dušanu in Saši Lajovic.

Zakonca Brežnik in zakonca Lajovic z veleposlanico Drnovšek-Zorko in p. Božičem
Zakonca Brežnik in zakonca Lajovic z veleposlanico Drnovšek-Zorko in p. Božičem © Stičišče avstralskih Slovencev

Alfred in Jeni Brežnik ter Dušan in Saša Lajovic desetletja živijo in delujejo v Avstraliji. S svojim delom in izdatno materialno pomočjo so na različne načine prispevali gmotne temelje za uspešno delovanje slovenske katoliške skupnosti v Avstraliji ter za delo slovenskih frančiškanov v Sydneyju. Župnija v največjem avstralskem mestu je tudi s pomočjo družin Brežnik in Lajovic v času svojega dosedanjega delovanja na pomemben in viden način prispevala k širjenju evangeljskega sporočila med Slovenci v Avstraliji ter opravila edinstveno nalogo na področju ohranjanja in krepitve narodne zavesti.

Nadškof Zore na vrhu Avstralije, na Mount Kosciuszko, z bratom Francijim in p. Davidom
Nadškof Zore na vrhu Avstralije, na Mount Kosciuszko, z bratom Francijim in p. Davidom © Stičišče avstralskih Slovencev

Nadškof msgr. Stanislav Zore se je z bratom Francijem tudi povzpel na najvišjo točko v Avstraliji, 2228 metrov visoki Mount Kosciuszko. Na vrhu so imeli tudi slovensko zastavo.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.