Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof Zore v Kewju januarja 2016 (foto: Marija Anžič)
Nadškof Zore v Kewju januarja 2016

FOTO: Novice iz Melbourna

| 23.01.2016, 10:03 Matjaž Merljak

Rojake v Avstraliji to poletje spremlja spremenljivo vreme, ki je povzročilo tudi že nekaj nevšečnosti. Žarek sonca je posvetil s prihodom ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, ki je prejšnji konec tedna prišel na obisk v Melbourne. Utrip slovenskih društev je z leti manj intenziven, sicer pa rojaki pridno sledijo dogajanju doma in zelo navijajo za Petra Prevca.

Novo leto smo tudi tukaj zabeležili z ogromnimi vzponi in padci dnevnih temperatur, pa tudi leta bivanja v naši drugi domovini se v slovenski skupnosti žalostno iztekajo.

Naj kar pričnem z našim poletnim vremenom, sicer smo okusili že toliko sprememb, da za nas ni nič več novega. Takoj po novem letu je prvi tak vroč val s 42.2 stopinjami C v Melbournu do 45.2 stopinjami C vročine v podeželskem mestu Swan Hill, spremljal še vroč veter s peščenim prahom, proti večeru se je vse skupaj poleglo in v 45 minutah ohladilo za 10 stopinj. Sledilo je neurje, podiralo drevje po vrtovih, ljudje na plažah so komaj zbežali na varno. Vrtinec je presenetil vse, potrgal je tudi vezi, s katerimi je bila potniška ladja privezana v pristanišču. Bilo je več kot 1100 strel, ki so z bliskanjem tri povzročile ogenj, zgorele so tri domačije. Torej, temperature so zatem padle do 16 stopinj nazaj do popolne ohladitve. V južni Avstraliji je zgorelo 130 domačij, v zahodni Avstraliji, Perthu, pa tudi okrog 120 domačij. Plameni vedno skačejo z ogromnim vetrom od visokih evkaliptov na naslednje drevo, od domačij pa ostane samo pepel. Helikopterji, napolnjeni z vodo gasijo, kakor hitro morejo, gasilci pa z njihovimi močmi gasijo travnike in po gozdovih do koder morejo. Ljudje so izgubili vse, od živine do vseh strojev, vse življenjsko delo. Na vso srečo ni bilo v tem primeru več človeških žrtev, razen enega ali dveh! Hvala Bogu! To je naša Avstralija!

Ves ta strah po vročini še ni minil. Naslednji mesec lahko pričakujemo še kakšno presenečenje. Seveda smo pripravljeni na vse in tudi potrpeti smo se že naučili. Z vsemi dobrimi nameni bomo spremljali kar nam bo dano! Božične kakor novoletne praznike smo vsi lepo praznovali. Ker sem pred tem že opisala vsega hudega, se moramo zahvaliti lepemu božičnemu večeru pri jaslicah pri Lurški votlini v Kewju. Bil je naročen, topel, brez oblačka na nebu, večer ob jaslicah in polno zasedenimi stoli rojakov od blizu in daleč. »Sveta noč, blažena noč« je zvenela med nami! Vsak v svojem srcu se je istočasno spomnil tudi na svoje rajne, domače vsak v svojem kraju in pa svoje tukaj. Čustvene besede nam je daroval pater Ciril Božič s spremstvom in zaključil s povabilom na kavico in domačo nepozabljeno potico! Hvala p. Ciril Božič in Marija Anžič za vso pripravo in lepe še vedno domače slovenske besede in navade!

Za vsemi tem naravnimi ujmami pa je le posvetil žarek sonca. V petek, 15. januarja 2016, je prispel v zgodnih jutranjih urah na melbournsko letališče nadškof msgr. Stanislav Zore v spremstvu njegovega brata Francija. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM je bil že večkrat med nami kot provincialni minister slovenskih frančiškanov - kot pater Stane. Prvi in zadnji nadškof iz Ljubljane, ki je bil na obisku v Avstraliji, je bil dr. Alojzij Šuštar leta 1983.

Somaševanje v Kewju
Somaševanje v Kewju © Marija Anžič

Z nadškofom msgr. Stanislavom Zoretom se skupaj hvaležno oziramo na prehojeno pot, kajti vse začeto delo pred 65-imi leti je še vedno živo in potrebno. V prihodnjih dveh tednih bo g. nadškof obiskal še rojake v Canberri, Sydneyu, Woollongongu, v Queenslandu v Marian Valley ter koncem meseca še rojake v južni Avstraliji, v Adelaidi. Preteklo nedeljo 17. januarja ob deseti uri dopoldne smo bili rojaki iz Melbourna v polno zasedeni cerkvici sv. bratov Cirila in Metoda v Kew-ju delžni sv. maše, ki jo je daroval nadškof msgr. Stanislav Zore OFM, skupaj s patroma Cirilom Božičem in p. Davidom. Otroci v narodnih nošah so pred oltarjem izročili nadškofu Zoretu šopek avstralskega cvetja, predsednik pastoralnega sveta pa skupaj v našem imenu pozdravil častnega gosta. Po končani sv. maši, smo se zbrali spodaj v dvorani na kratek kulturni program. Moški pevski zbor »Planika« so zapeli obe himni in prepevali še nekaj lepih slovenskih narodnih pesmi. Po končanem programu se je častni gost msgr. Stanislav prijazno pogovarjal z vsemi, ki smo ga prišli pozdraviti. Hvala vsem za vso prijaznost in dobroto, ki smo jo skupaj doživeli in katero bo naš dolgoletni prijatelj msgr. Stane odnesel s seboj v lepo Slovenijo je na koncu še dodal p. Ciril Božič.

Na srečanju z nadškofom v dvorani
Na srečanju z nadškofom v dvorani © Marija Anžič

Kaj pa se dogaja z našimi slovenskimi društvi? Seveda smo še pri življenju, sicer iz leta v leto število upada, novega dotoka, da bi mi vedeli, ga ni! Tu pa tam se sliši, prihajajo – nihče ne ve za nikogar! To je stvar vsakega posameznika, vedno pa je vsak dobrodošel kamorkoli ali kjerkoli bi se ustavil! Slovenska društva počasi samevajo, mladi se zabavajo po svoje, mi pa se od časa do časa videvamo na popoldanskih zabavah, ne več toliko večernih kot nekoč. Moči, kot vse drugo, vidno upadajo. Vse pogosteje je pater Ciril Božič le zavzet pri slovenskih rojakih prav na pokopališčih. Matica umrlih v Avstraliji je štela v preteklem letu 2015 149 slovenskih rojakov. Zelo žalostne novice. Napočil je čas, kakor se temu reče - ogledalo ameriških in drugih krajev sveta, da naš prihod pred 60 in več leti ni nič drugačen, morali se bomo pač sprijazniti kar imamo in koliko še lahko nudimo našim rojakom po slovenskih društvih in tudi po domovih kjer živijo.

V dvorani se je zbralo veliko ljudi
V dvorani se je zbralo veliko ljudi © Marija Anžič

Prvič po vseh teh letih je bilo po številu najstarejše slovensko društvo »Slovensko Društvo Melbourne« za prihod novega leta 2016 zaprto. Zabave so pripravili še v dveh klubih samo za domače, na SD Planica in SD Jadran pa je poteklo še kar veselo. Veseli smo tudi mi, kateri še lahko obiskujemo in pomagamo slovenski skupnosti doma v Avstraliji - od doma Slovenije!

Mesto Melbourne prav v teh dneh, blešči v mrzlici tenisa. Vse mesto je uprto skozi ves dan in pozno v zvečer z nabijanjem teniške žoge. Favoriti se iz leta v leto menjajo, s časoma tudi njim popuščajo moči. Naš dolgoletni igralec prav iz Melbourna 34 letni Lleyton Hewitt bo z letošnjim dosežkom končal njegovo dvajset-letno kariero. Vsako leto prihajajo mlajši z močmi tudi najboljših. Letos ni nikjer zaslediti, tudi v dnevnih časopisih ne, slovenske športnice ali športnika v tenisu?

Melbourne -tenis, Slovenija - smučarski skoki - odličnjaki! Tudi temu športu sledimo, kolikor ga moremo slediti po TV na tem kraju sveta. Odlično formo prav o »slovenskemu orlu - Petru Prevcu, staremu komaj 23 let!« Beremo in poslušamo, da je na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu osvojil - zlato medaljo! Več kot ponosni smo tudi tukaj ob poslušanju na zmagovalca Petra Prevca in njegovi ekipi! Čestitke!

Naslednji teden se pripravljamo na »Avstralija dan«, to je 26. januar 1788, ko je prispela prva flota 11 ladij iz Velike Britanije v Sydney –Avstralijo, s kapetanom Arthur Phillip. Šele leta 1808 se je ta datum priznal za praznovanje tega in za tem leta šele leta 1946 do končno potrjen skupni dan za vse države v Avstraliji. Je državni praznik. Skozi mesto sledi velika povorka v barvi priseljencev in narodov vsega sveta. Je enkraten dan spoznavanja drug drugega in veseli zaključek z ognjemetom.

Tako, s tem se je za danes nabralo kar nekaj zanimivosti, do prihodnjega meseca pa naj Vas vse spremlja lepa in morda bela zima, ostanite veseli in zdravi vse do naslednjega slišanja,

Prisrčen pozdrav,

Meta Lenarčič za slovensko radijsko uro 3ZZZ Melbourne!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...