Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež molil za žrtve napadov v Burkini Faso in Indoneziji

Svet | 17.01.2016, 12:25 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v današnjem opoldanskem nagovoru izhajal iz evangeljskega odlomka o Jezusovem prvem čudežu na svatbi v Kani Galilejski. Po njegovih besedah omenjeni čudež izraža Božji blagoslov nad zakonsko zvezo. Ljubezen med možem in ženo je dobra pot, da bi živeli evangelij in se z veseljem odpravili na pot svetosti, je dejal. Vendar pa čudež v Kani ne zadeva le zakonce. Vsak človek je namreč poklican srečati Gospoda kot ženina svojega življenja, je prepričan sveti oče.

Pripoved v Kani Galilejski nam po papeževih besedah odkriva, da Jezus ni le sodnik, ki nas obsoja zaradi naših grehov, niti ni zapovednik, ki nam ukazuje, naj slepo sledimo njegovim zapovedim – odkriva se nam kot Ženin človeštva, kot Tisti, ki odgovarja na pričakovanja in obljube veselja v srcu vsakega človeka, je prepričan Frančišek. Zato nas je povabil, naj se vprašamo, če Gospoda zares poznamo, če ga čutimo kot Ženina naše duše in mu odgovarjamo na njegovo ljubezen. „Zavedati se moramo, da nas Jezus išče in nas vabi, naj mu naredimo prostor v globini našega srca“, je dejal sveti oče.

Na tej poti pa po njegovih besedah nismo sami, saj je Gospod z nami ostal po zakramentu evharistije. Zakramenti, ki izhajajo iz velikonočne skrivnosti, nam dajejo nadnaravno moč in nam omogočajo okušati neskončno Božje usmiljenje, je poudaril papež ter nas povabil k vedno globljemu odkrivanju lepote in bogastva evharistije in drugih zakramentov. „Tako se bomo lahko vedno bolj zaljubili v Jezusa, našega Ženina, mu šli naproti s prižganimi svetilkami naše vere veselja in postali njegove priče svetu“, je še dejal papež Frančišek.

Po opoldanski molitvi je posebej pozdravil migrante in begunce, ki so se ob današnjem svetovnem dnevu migrantov zbrali na Trgu sv. Petra. Povabil jih je, naj si ne pustijo ukrasti upanja in veselja do življenja, ki izhajata iz izkustva Božjega usmiljenja, tudi zaradi ljudi, ki jim stojijo ob strani.

Ob sklepu pa je vse romarje povabil k molitvi za žrtve napadov v Indoneziji in Burkini Faso. „Gospod naj jih sprejme v svoj dom ter podpira napore mednarodne skupnosti pri gradnji miru“, je še zaželel papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...