Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
tiskovna konferenca v Vatikanu (foto: Vatican Insider)
tiskovna konferenca v Vatikanu

Izšla papeževa knjiga: Božje ime je usmiljenje

Slovenija | 12.01.2016, 11:30 Marjana Debevec

V več kot 80-ih državah sveta, tudi v Sloveniji, je danes izšla papeževa knjiga v obliki intervjuja z naslovom Božje ime je usmiljenje. S papežem Frančiškom se je pogovarjal italijanski novinar Andrea Tornielli, ugleden vatikanist, ki piše za torinski časopis La Stampa in je urednik njenega spletnega portala Vatican Insider. Knjigo v Vatikanu predstavljajo Tornielli, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in oskarjevec Roberto Benigni. Hkrati predstavitev poteka tudi v Ljubljani. O delu bosta spregovorila ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in direktor Družine Tone Rode.

Papež v intervjuju poudarja, da tudi on sam potrebuje Božje usmiljenje in dodaja, da Cerkev ni na svetu, da bi obsojala, ampak da bi omogočila srečanje s tisto globoko ljubeznijo, ki je Božje usmiljenje. Cerkev sveti oče znova primerja s poljsko bolnišnico. Po navedbah nemškega časnika Bild sveti oče v knjigi poziva, naj zapustimo cerkve in župnišča in naj ljudi iščemo tam, kjer živijo, kjer trpijo, kjer upajo. Poljsko bolnišnico se vedno postavi tam, kjer se bojujejo bitke, je dejal papež. Namesto podrobnih preiskav tam nudijo nujno medicinsko pomoč in oskrbujejo najnujnejše rane, nemški časnik po lastnih navedbah objavlja prve odlomke iz knjige, ki v Vatikanu predstavlja sloviti italijanski filmski igralec Roberto Benigni, v slovenskem jeziku pa je izšla z naslovom Božje ime je Usmiljenje.

V knjigi je objavljen pogovor papeža Frančiška z italijanskim časnikarjem Andreo Torniellijem. Papež v pogovoru med drugim poudarja, da je treba obsoditi greh, grešnika pa objeti: "Cerkev ne obstaja zato, da bi obsojala, ampak da bi omogočila srečanje s prvinsko ljubeznijo, ki je Božje Usmiljenje." Frančišek izraža upanje, da bo sveto leto, ki ga trenutno obhajamo, "še močneje izpostavilo ta obraz Cerkve". Cerkev bi se morala približati številnim ljudem, "ki nujno potrebujejo, da jim prisluhne, jih pokaže svoje razumevanje, podeli odpuščanje in izkaže ljubezen".

Andrea Tornielli
Andrea Tornielli © Marta Jerebič

Papež v knjigi opozarja tudi na po lastnih besedah posebej tesen odnos do zapornikov: "Vedno, ko ob obisku ali ob kakšni slovesnosti prestopim prag zapora, se mi porodi misel: Zakaj oni in ne jaz?". Zapornikom se pogosto čuti zelo blizu, ker se nenehno močno zaveda svoje grešnosti.

"Ne počutim se prav nič boljšega od ljudi, ki jih imam pred seboj", nadaljuje sveti oče. Zaveda se, da se marsikomu to zdi nemogoče, vendar ga tolaži apostol Peter: "Tudi on je zatajil Jezusa, pa je bil kljub temu izvoljen." Cerkev greh sicer obsoja, tako da ga poimenuje v skladu z resničnostjo, poudarja papež, "obenem pa objame grešnika, ki svoj greh priznava, se mu približa in mu govori o neskončni Božji ljubezni."

"Vrniti se moramo k evangeliju", meni papež Frančišek. V njem ni govora le o sprejemanju in odpuščanju, ampak tudi o zabavi za sina, ki se vrne k očetu, ob čemer ima sveti oče v mislih svetopisemsko priliko o izgubljenem sinu in usmiljenem očetu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...